Inviter til grillfest

Sats på grillen når du skal invitere venner til et hyggelig lag med noe godt å spise. Ta deg god tid og stress ned. Vi gir deg tips om hvordan du kan ha full kontroll på maten og samtidig hygge deg med gjestene.

God mat og hyggelig atmosfære er to kriterier for suksess som vi ønsker å oppnå når vi inviterer venner. Det beste av alt er hvis vi kan være gjester i eget selskap, med senkede skuldre og uten bekymring for matserveringen.

Grilling er en lettvint måte å lage mat på fordi grillen gjerne har større kapasitet enn om vi hadde brukt stekepannen. Dessuten er grilling gjerne forbundet med fint vær, slik at man har nærhet til gjestene samtidig som man har et øye til maten på grillen. 

Grill store kjøttstykker

Bjørn Tore Teigen er MatPrat sin ubestridte grillsjef, og har god erfaring med grillselskaper. Han deler gjerne sine erfaringer.

- Det første du må sørge for er å ha en grill med lokk. Om det er en gassgrill eller kullgrill spiller mindre rolle. Jeg anbefaler at du kjøper inn noen store kjøttstykker, som for eksempel hele fileter, i stedet for mange små kjøttstykker, sier Teigen.

De store stykker krever mindre oppmerksomhet og arbeidsinnsats fra grillkokken fordi man bruker lav temperatur og man trenger ikke snu kjøttstykkene så ofte for å unngå at maten skal bli bli brent.

En annen fordel er at store kjøttstykker med fordel kan “hvile” i opptil en time før måltidet skal inntas. Hele fileter er dessuten sunnere fordi kjøttet som regel er magert, med lav fettprosent. I tillegg er det enkelt å velge sunt tilbehør som salater og grønnsaker.

Temperaturkontroll

Kontroll med temperaturen på grillen er det viktigste rådet fra grillentusiasten, som er en del av The Norwegian National Barbecue Team. Teigen har deltatt i flere verdensmesterskap i grilling og fått edelt metall rundt halsen. Årets grillkonkurranse i Miami, USA, resulterte i gull i klassen for svinenakke.

- Lag soner på grillen, og ikke vær redd for å bruke lav temperatur. Ta tiden til hjelp, er rådene fra verdensmesteren.

Er man utrygg kan det være lurt å øve seg på mindre kjøttstykker på forhånd. Dessuten er det viktig å bruke steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen på kjøttet.

Selskapsplanlegging

Start planleggingen i god tid. Tenk på alt du trenger og skriv handleliste, slik at alt er på plass i forkant. Det er litt dumt å måtte løpe på butikken underveis.

Grillsjefen hos MatPrat er derimot ikke så redd for å la gjestene vente litt på hovedretten.

- Server en grillforrett mens dere nyter hyggelig samvær og godt vær. Mine favoritter der er for eksempel dadler med bacon, eller andre tapas-småretter. Alternativt  kyllingklubber med en hot saus til, frister Bjørn Tore Teigen.