Sauekjøtt er smakfullt og godt

Liker du smaken av lam, vil du også like sau. Det er smakfullt og saftig kjøtt som kan brukes i alle oppskrifter der vi vanligvis bruker lam.  

I dag spiser vi lite sauekjøtt i Norge, til tross for at dette er godt og mørt kjøtt som egner seg i mange spennende retter. Forskjellen på lammekjøtt og sau- eller fårekjøtt er ikke veldig stor. Sauekjøtt har noe kraftigere smak og litt mer tyggemotstand. Kjøtt fra sau kan brukes i de samme rettene som tilsvarende stykker fra lam, men siden sauekjøttet er fra voksne dyr, trenger koke- og grytekjøttet noe lenger tilberedningstid for å bli mørt. Koketiden betaler seg i form av møre, smakfulle kjøttstykker, og kjempegod smak på kraften. 

Fårikål og smakfulle gryter

Sauekjøtt egner seg svært godt til fårikål, frikassé og andre gryteretter, gjerne med internasjonalt opphav. Mens vi regner 1 ½ - 2 timers koketid for fårikålkjøtt av lam, bør fårikålkjøtt av sau få rundt 3 timers koketid for å bli mørt og godt. Kok da gjerne kjøttet en times tid før du tilsetter kålen, hvis du ikke vil koke kålen alt for lenge. Serverer du fårikålen med melne poteter, så trekker de til seg hver eneste dråpe av den gode kraften.

For mange er sauekjøtt med god fettsetting, det vil si kjøtt fra en passe fet sau, som svært godt egnet til fårikål. På grunn av disse positive egenskapene, samt en gunstig pris på sauekjøttet, er sau et godt alternativ til lam.

Her har du noen gode oppskrifter der du fint kan bruke sauekjøtt istedenfor lammekjøtt: Rogan Josh, Lammegryte med rotgrønnsaker, Lammegryte fra Nepal - lamb Tarkari eller Enkel lammegryte.

Fårefilet er saftig og mørt 

I oppskrifter med ytrefilet av lam er det enkelt å bytte ut lammefileten med fårefilet, om du har tilgang på det. Fårefileten er saftig og mør og har i tillegg en mer utpreget smak enn den milde lammefileten. Fårefilet tilbereder du på samme måte som lammefilet. Brun fileten raskt i litt smør i stekepannen. Tilsett gjerne litt urter og hvitløk. Legg fileten over i en ildfast form og stek videre i stekeovn på 125 °C. Bruk gjerne steketermometer for å få best resultat.

Kjernetemperatur for fårefilet:

Lite stekt: 55 °C

Medium: 60-65 °C 

Medium pluss: 70 °C 

Godt stekt: 75 °C 

Prøv gjerne Lammebiff med glaserte grønnsaker, Lammefilet med kremet portvinssaus, Lammefilet med sopp eller Lammebiff med urtestekte grønnsaker

Rødere farge på sauekjøtt

Sauekjøtt er rødere i fargen og mer noe mer grovfibret enn lammekjøtt. Indrefilet og ytrefilet fra sau er like mørt som fra lam, og har mer smak. Et helt lår fra sau kan du enten tilberede på samme måte som en klassisk lammestek, eller kan stykke opp til både flatbiff, mørbrad og lammeskank. Resten av låret kan du surre til en flott, benfri fårestek.

Tidligere var det nok større forskjell på kjøtt fra lam og sau enn det er i dag. I dag slaktes ofte søyene etter 4-5 år i produksjon, mens de ble eldre for en del år tilbake. Det er ingen grunn til å ikke velge kjøtt av sau om du får tak i det. Det er kjøtt av svært god kvalitet.

Hva er lam, gimber og sau?

Lam: Lam som blir født om våren regnes som lam til det blir slaktet om høsten.

Gimber: Gimber, eller mellomlam, er ei ett år gammel søye som ikke har fått lam.

Sau: Når vi snakker om sau mener vi søye som har fått lam. I all hovedsak blir bukkelammene levert til slakting den første høsten.  

Slik kan du stykke opp et sauelår

Har du fått tak i en hel sau er det mye godt du kan lage. Ikke bare fårefilet, fårikål og fårestek, men også eget pinnekjøtt, fenalår og pølser. Til pinnekjøtt bør du bruke en side som ikke er for fet, og til pølser er det et godt råd å bytte ut en del av fårefettet med svinefett. Det gir et bedre resultat.

Mye av fåresmaken sitter i fettet, og er det mye synlig fett på kjøttet kan du skjære det bort for å få en mildere smak.