Fire retter av ett lammelår
Lammelår er en fantastisk råvare som ofte tilberedes som klassisk lammestek. I stedet for å steke et helt lammelår kan man dele det opp og få lammeskank, flatbiff, surret stek og mørbrad. Her er noen gode anbefalinger til hva du kan lage av stykkene.
Øverst på låret på den tykkeste delen, finner vi mørbradkjøttet. Dette kan du steke som biff eller strimle og bruke i suppe, wok eller gryter. Kjøttet er mørt og trenger kort tilberedningstid.
Vår anbefaling er lammebiff med salsa verde.
Skanken sitter helt nederst i den andre enden av låret. Den er kokkenes suverene favoritt. Lammeskank krever tid i ovnen eller gryta, gjerne på lav temperatur over lang tid. Braisert (kokt under lokk i ovn) sammen med masse gode grønnsaker blir dette en smakfull middag av de sjeldne. Vi regner en skank per porsjon.
Vår anbefaling er ølbraiserte lammeskanker.
Midt på innsiden av låret sitter en flott, liten sak. Flatbiffen. Avhengig av størrelsen på lammelåret, veier flatbiffen 300-500 gram. En fantastisk liten biffstek som smelter på tunga. Passer perfekt til en flott romantisk middag for to.
Vår anbefaling er lam flatbiff med paprikasaus, men lam flatbiff med stekt hjertesalat er også et godt valg.
Det som da gjenstår er råstoffet til en klassisk surret lammestek. Fjern lårbeinet og surr sammen kjøttet med en bomullstråd. Krydre kjøttet og brun det før du steker det videre i ovn. Fortrinnsvis med et steketermometer. Surret lammestek er toppen av lykke for matglade lamme-elskere. Alternativt kan kjøttet brukes som benfritt grytekjøtt.
Vår anbefaling er lammestek med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker, men du kan også tilberede steken i en gryte, slik som spansk grytestek.
Som du nå sikkert forstår byr et lammelår på mange muligheter. Kjøp ett eller flere lår, og imponer dine nærmeste med utsøkte lammeretter.