Se, lukt, smak - slik bruker du sansene dine
Mye av maten vi kaster i dag, kastes på grunn av mangel på kunnskap om holdbarhetsmerkingen. Mat som har passert «best før» er ofte god etter! Ta i bruk sansene dine og se, lukt og smak for å avgjøre om matrestene, melken eller pålegget har blitt dårlig.
«Best før, ikke dårlig etter» og «Siste forbruksdag». De aller fleste matvarer er merket med dato for holdbarhet. Dette er en viktig indikasjon på hvordan kvaliteten på varen er, men det betyr ikke at maten automatisk blir dårlig etter angitt dato. Datomerkingen gjelder for uåpnet emballasje. Når pakken er åpnet er det riktig oppbevaring og bruk av sansene som gjelder for å vurdere kvaliteten.
Den vanligste årsaken til at folk får matforgiftning hjemme er at de spiser mat som ikke er behandlet og oppbevart riktig. Mat som blir stående for lenge på kjøkkenbenken eller store porsjonen som avkjøles for sakte utvikler lett for mange bakterier. Med sunn fornuft og bruk av sansene unngår du å bli syk av maten du har laget. Se, lukt, smak og kjenn på maten før du hiver den i søpla. På den måten bidrar du til mindre matsvinn og sparer samtidig penger. Å redusere matsvinn er også et godt tiltak for å redusere klimaavtrykket ditt.
Matsvinnet i Norge er estimert til 400 000 tonn/år, og representerer et økonomisk tap på ca. 22 milliarder NOK og et utslipp på 1,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter i året.
Slik bruker du sansene dine
Med øynene:
Kan du se mugg eller andre endringer? Har maten forandret utseende eller farge?
Med nesen:
Lukter maten som den skal, eller lukter det råttent, gjæret, surt eller på andre måter annerledes enn den skal?
Med munnen:
Smaker maten som forventet, eller har den en bismak? Er den sur, harsk eller på annen måte annerledes enn forventet?
Med hendene:
Kjenn om maten er som du forventer. Er den sleip når den ikke skal være det, myk når den skal være hard eller på andre måter ikke kjennes som den skal?
Om maten er oppbevart riktig, ser grei ut og lukter og smaker som den skal, er det ingenting i veien for å spise den selv om den har gått langt over datostemplingen.
NORSUS (2021), Sektorrapport for matbransjen, offentlig sektor og husholdningsleddet.
Matvett (2018). Matsvinn i Norge. Rapportering av nøkkeltall 2015-2017