Hva er et økosystem?

Oftere og oftere hører vi at det er viktig å ta vare på økosystemene for å sikre god bærekraft. Men hva er egentlig et økosystem?

Når du er ute i naturen, for eksempel i en skog eller i fjæra på stranden, befinner du deg faktisk midt i et økosystem. Økosystemene er samfunn bygd opp av plante- dyre- og bakteriearter, i tillegg til alle de ikke-levende faktorene som klima, tilgang på vann og næringsstoffer.  

Naturen er bygd opp av økosystemer

I naturen finner vi en rekke ulike økosystemer. Man kan nesten tenke på de som ulike rom på planeten vår. Disse rommene er ikke isolert fra hverandre med lukkede dører. Mange av artene påvirker hverandre på tvers av økosystemer og flytter seg mellom dem, som for eksempel fisk som svømmer mellom åpent hav og strandsonen. Et annet eksempel er oksygen fra planter og skog, som flyter ut i atmosfæren og tas opp av arter som lever i helt andre økosystemer.  

Et økosystem kan strekke seg ut over store områder, som en skog, ei myr, beitemark eller havbunnen. Men selv en sølepytt er et lite økosystem, med millioner av små organismer som påvirker hverandre og tilgangen på næring i sølepytt-systemet.

Artene i økosystemet påvirker hverandre

Artene i et økosystem har over tid tilpasset seg til hverandre, klimaet og næringstilgangen. De spiller på hverandres egenskaper og funksjoner for å få kretsløpet til å gå rundt. Plantene bruker energi fra solen sammen med CO2 fra luften og næring fra jorden til å produsere næringsstoffer og oksygen. Disse kaller vi primærprodusenter. Ofte finner vi ulike konsumenter i økosystemet også. De er enten planteetere, predatorer eller parasitter.

Næringsstoffene flyttes rundt i økosystemet av de ulike artene ved at de spiser hverandre eller ved at organismer dør og brytes ned av nedbrytere. Bakterier og sopp bidrar til dette, og sørger for at næringsstoffene blir tilgjengelige i økosystemet igjen.     

Biomangfoldet er viktig

Robuste økosystemer kjennetegnes ofte av mange arter. Noen utfører viktige oppgaver og kalles nøkkelarter. Andre arter kan kanskje virke mindre viktige, men alle arter påvirker strømmen av energi og næringsstoffer i en eller annen grad. Økosystemene er ofte veldig komplekse og i mange tilfeller er man ikke klar over artenes enkeltroller. Derfor er det viktig å ta vare på biomangfoldet i naturen.

Les mer: Hva er biologisk mangfold?

Store forandringer i naturen, som for eksempel klimaendringer eller habitatødeleggelser, påvirker strukturen i økosystemet. Enkelte arter kan forsvinne og om dette er nøkkelarter kan det få store konsekvenser. Av og til kan andre arter som kanskje er bedre tilpasset de nye forholdene ta over og erstatte funksjonene til de som gå tapt. Dette er en annen grunn til å ta vare på biomangfoldet – økosystemet blir mindre sårbart for endringer.  

Les mer: Hva er økologisk landbruk? 

Les mer: Hva er regenerativt landbruk?