Vitamin B12
Visste du at Vitamin B12 er et vannløselig vitamin som kroppen trenger jevnlig påfyll av? Kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter er gode kilder til vitamin B12. Her finner du tips til hvordan du kan dekke kroppens behov for vitamin B12.
Hvordan få i deg nok vitamin B12
Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, men også hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den.
Fisk og kjøtt står for om lag 1/3 hver av vitamin B12 -inntaket i et gjennomsnittlig norsk kosthold. I tillegg får vi rundt 15 % av inntaket vårt av vitamin B12 fra melk og yoghurt.
Tips for å dekke kroppens behov for vitamin B12 er:
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. I praksis betyr det å spise 300-450 gram ren fisk i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk. Én middagsporsjon er angitt å tilsvare seks påleggsporsjoner med fisk (à 25 gram).
- Velg magert og rent kjøtt og magre kjøttprodukter til hverdags. Begrens mengden rødt til 500 gram tilberedt vare i uken, det tilsvarer cirka 700-750 gram rå vare.
- La magre melkeprodukter være en del av det daglige kostholdet. Det anbefales tre porsjoner om dagen, ett glass melk kan for eksempel være én porsjon.
- Egg er et fint supplement i hverdagskostholdet.
Vitaminet finnes kun naturlig i animalske matvarer. Om det skulle være i vegetabilske matvarer, er det fordi den er kontaminert av bakteriene som produserer vitamin B12. Dersom du spiser en streng vegankost, anbefaler helsemyndighetene at du tar tilskudd av vitaminet. Mer om vegetarkosthold og næringsstoffer her.
Hvor mye vitamin B12 bør du få i deg?
For voksne, 18 år og eldre, er anbefalt daglig inntak av vitamin B12 2,0 mikrogram (μg).
Med jevne mellomrom gjennomføres det landsrepresentative kostholdsundersøkelser i Norge. Siste undersøkelse blant voksne, Norkost 3 i 2010/11, viste at gjennomsnittlig inntak av vitamin B12 er tilstrekkelig.
Hvilke oppgaver har vitamin B12 i kroppen?
- Trengs for normal energiomsetning, det vil si at cellene våre klarer å utvinne energi fra maten vi spiser.
- Nødvendig for at nervesystemet vårt fungerer som det skal. Nervesystemet et av kroppens kommunikasjonssystem som sender signaler mellom hjernen og kroppen slik at vi blant annet kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser. Tenk hvis du legger hånden på en brennende varm kokeplate. Hva hadde skjedd om kroppen ikke fikk beskjed?
- Inngår i dannelsen av røde blodceller, som frakter oksygen rundt i kroppen.
- Bidrar til normal psykologisk funksjon. Det vil si hvordan vi behandler og reagerer på sanseopplevelser, emosjoner og informasjon, samt læring og kognisjon (tenking).
- Nødvendig for normalt immunforsvar.
- Spiller en rolle i celledelingsprosessen. Det betyr at vitaminet er viktig for at kroppen skal vokse og utvikle seg i vekstfasen og for vedlikehold av gamle celler senere i livet.
Vitamin B12, som også kalles kobalamin, er en av de åtte ulike B-vitaminene, som alle er vannløselige vitaminer. Kroppen har egentlig ikke særlig lager av vannløselige vitaminer, med unntak av Vitamin B12, som kan lagres i lever. Hvis vi får i oss mer av de vannløselige vitaminene enn vi trenger, vil overskuddet som regel skilles ut med urinen. Det betyr at kroppen trenger jevnlig påfyll av vannløselige vitaminene i små doser.
Geissler, C. & Powers H. (2011). Human nutrition. Twelth edition.
Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.
Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.
Matvaretabellen 2018. Mattilsynet. www.matvaretabellen.no.
Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.