Tips til foreldre med kresne barn
Smakspreferanser kan være avgjørende for hvilke kostholdsvaner vi har, både i barndommen og videre i livet. Gjennom introduksjon av ulike smaker og fokus på gode matvaner kan barnas «trenes opp» til å like mer mat.
Mange foreldre opplever at barna spiser de matvarene de liker, og unngår matvarene de ikke liker. Det er viktig å vite at det er normalt at barn er kresne i større eller mindre grad, eller har ulike faser der de unngår enkelte matvarer på grunn av smak eller konsistens.
Bitter smak kan kreve litt ekstra trening
Du har kanskje opplevd at poden er skeptisk til grønnsaker som brokkoli, blomkål, løk eller kål? Når vi blir født har vi preferanser mot den søte smaken, som også finnes i morsmelk. Åpenhet for de andre smakene kommer etter hvert. Men, bitter smak kan kreve litt ekstra trening for mange.
Mange grønnsaker inneholder bitter smak, og her kan det faktisk være genene våre som er med å bestemme hvor godt vi liker denne smaken. Vi voksne vil jo gjerne at barna skal spise grønnsaker, fordi det er sunt. Mange opplever imidlertid at dette kan være utfordrende i praksis. Den gode nyheten er at vi kan lære oss å like den bitre smaken, så det er ikke umulig!
Hvordan bør man gå frem?
Introduser nye smaker og konsistenser jevnlig. Mos, riv eller server grønnsaker rå. Ny smaker tar tid å lære, og forskere har kommet frem til vi faktisk må smake på en ny smak opp til 15 ganger, før vi liker den. Mist derfor ikke motet om barna «ikke liker» med en gang. Husk at dette er en læringsprosess, og det er ikke skadelig for barn å smake på mat de ikke liker. Fortsett å introdusere smaker. Det kan også hjelpe å blande smaker som barna like fra før med nye smaker. Kombiner for eksempel den syrlige smaken fra yoghurt eller den bitre smaken fra grapefrukt med litt søtt i form av sukker, syltetøy søt frukt eller honning.
Barn liker å bestemme selv. Dermed kan et smart triks være å gi barnet ditt noen alternativer, i stedet for å la dem velge helt fritt. Sørg da for tilgang til ulike sunne matvarer du gjerne ønsker barnet skal prøve seg på. Sett for eksempel frem ulike sunne påleggstyper som de kan velge mellom til frokost, eller forskjellige oppkuttede frukt og grønnsaker de utforske. Hva med å gi barna tre sunne middagsalternativer som de kan velge mellom? Dette tipset kan også brukes rundt middagsbordet: eksmeplvis si at barna må spise/prøve minst én type grønnsak eller smake på mat med tre ulike farger, men at de kan velge selv. Ros dem når de smaker på noe nytt!
Blir det mye krangling rundt matbordet fordi barna ikke vil spise matvarer de ikke liker? Forsøk å ha en positiv og ufarlig inngang til det å smake på mat. Å lage en regel om at de bare må spise minst én bit av en ny matvare eller en kvart brødskive med et nytt pålegg, kan også hjelpe. Det senker terskelen litt. Og om de absolutt ikke liker en matvare, er det lov å spytte ut igjen. Vent så noen dager, og server den samme matvaren igjen. Prøv også å skap positive forventinger, om at smaken hele tiden er i utvikling, og det nok kommer en dag da de vil like det. Det er bare å glede seg!
Barn ser opp til de voksne. Lag den samme middagsmaten til hele familien. Hvis mamma, pappa eller søsken ikke liker noe, kan barna ta etter. Vær gode rollemodeller. Prøv å unngå negativ oppmerksomhet på hva som spises eller ikke spises, og fokuser heller på å ha det hyggelig rundt middagsbordet for å skape positive assossiasjoner og gode minner knyttet til maten dere spiser.
Ta barna med i matlagingen
Inkluder gjerne barna i matlagingen. Det kan være mer stas å smake på noe nytt, dersom de har vært med å på å lage det selv. Små barn kan for eksempel være med på å skrubbe eller vaske grønnsaker. Ved å ta, kjenne og smake på grønnsakene blir barna kjent med dem, og kan kjenne dem igjen neste gang dere er i butikken eller på middagsfatet. De kan også være med på å røre sammen myke ingredienser, som en pannekakerøre eller en dressing. Hvis barna er store nok til å lage mer mat selv, kan du gjerne sjekke ut matstart.no. Der finner du enkle oppskrifter som er tilrettelagt for barn og unge
Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.
Helsenorge.no (2018, 4. mai). Starte med fast føde til babyen.
Helsenorge.no (2017, 19. mai). Kosthold for barn mellom 2 og 5 år.
Ventura A. K. & Worobey J. (2013). Early influences on the development of food preferences.