Egg gjør deg smartere
I egget finner du en lang rekke næringsstoffer som kroppen din behøver for å fungere optimalt. Visste du at flere av disse næringsstoffene også er gunstige for både læring og hukommelse?
Egg er en næringstett matvare. Det er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler, og inneholder dessuten biotin og kolin, som har vitaminlignende effekter i kroppen. Egget kan derfor med rette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega-3 fettsyrer.
Et sunt kosthold er med å danne et viktig fundament for vår kognitive funksjon. Det vil si måten vi lærer og husker på. Mange av de næringsstoffene vi finner i egg spiller også en rolle for dette, slik som jod, kolin og omega-3. Egg er med andre ord skikkelig brain food.
Jod
Jod er et mineral (sporstoff) som spiller en sentral rolle for vår kognitive funksjon. Dette er et næringsstoff som blant annet står sentralt i utviklingen av nervesystemet og hjernen hos foster og hos små barn, og er derfor spesielt viktig i starten av livet. En nylig gjennomført utredning viser at det er grupper i befolkningen hvor inntaket av jod er for lavt. Det er en større andel kvinner enn menn som får i seg for lite. Bekymringsverdig er det at mange gravide ikke får i seg nok. Andre sårbare grupper er kvinner i fertil alder, ammende og små barn. Du kan lese mer om jod her.
Anbefalt daglig inntak av jod er 150 mikrogram for kvinner og menn, og noe høyere for gravide og ammende. To egg gir cirka en tredjedel av anbefalingen for voksne.
Kolin
Kolin er et stoff med vitaminlignende effekt i kroppen. Blant annet kan kolin spille en rolle i overføringen av signaler i nervesystemet. Denne signaloverføringen påvirker hjernefunksjon og hukommelse. Det foreligger ikke tilstrekkelig vitenskapelig dokumentasjon for å gi anbefalinger om inntak av kolin, og kroppen produserer også dette stoffet selv. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har imidlertid angitt at tilstrekkelig kolin-inntak er 400 milligram daglig. To egg gir cirka 70 prosent av denne mengden.
Omega-3
Egg er rikt på omega-3 fettsyrer, som hjernen behøver for å fungere optimalt. Spesielt viktig er omega-3 fettsyren DHA, som blant annet finnes i egg. Denne fettsyren er essensiell for foster og hos spedbarn som ammes for at hjernen og synet skal utvikle seg normalt. Helsedirektoratet anbefaler at cirka en prosent av energien i kostholdet bør komme fra omega-3 fettsyrer.
Andre næringsstoffer som er bra for hjernen. og som egg, er en kilde til er for eksempel jern, sink og B12.
Måltidsrytme og sunt kosthold
Hjernen fungerer best når blodsukkeret er stabilt. Det kan derfor være en fordel med en jevn måltidsrytme og godt sammensatte måltider. Et kosthold med rikelig med fiber gir et jevnere blodsukker enn et kosthold med lite fiber og raske karbohydrater. Velg derfor grove kornprodukter, poteter og fullkornvarianter av pasta og ris fremfor produkter med fint mel. Spis rikelig med grønnsaker, frukt og bær. Proteiner bidrar også til et jevnt blodsukker og holder oss gode og mette. Velg magre meieriprodukter, magert kjøtt og magre kjøttprodukter til hverdags. Fet fisk gir et godt bidrag av omega-3 fettsyrer, så bytt mellom fet og mager fisk til middag og som pålegg. Disse rådene er i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet.
Sunn livsstil
Legg i tillegg inn fysisk aktivitet i hverdagen. Helsedirektoratet anbefaler 30 minutter aktivitet daglig. For barn er anbefalingen 60 minutter. Fysisk aktivitet bidrar til god helse, overskudd og bedrer stressmestringsevnen. Regelmessig fysisk aktivitet gjør at arbeidskapasiteten til hjernen øker. Det er veldokumentert at fysisk aktivitet har en gunstig virkning for læring og konsentrasjon hos barn og unge.
Sist oppdatert: 5. september 2016.
European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from Merck Selbstmedikation GmbH on DHA and support of the cognitive development of the unborn child and breastfed infant.
European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID 249, ID 1589), oxygen transport (ID 250, ID 254, ID 256), energy-yielding metabolism (ID 251, ID 1589), function of the immune system (ID 252, ID 259), cognitive function (ID 253) and cell division (ID 368) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.
European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iodine and contribution to normal cognitive and neurological function (ID 273), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 402), and contribution to normal thyroid function and production of thyroid hormones (ID 1237) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.
European Food Safety Authority (EFSA) (2014). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for biotin.
European Food Safety Authority (EFSA) (2016). Scientific opinion on Dietary Reference Values for choline.
Helsedirektoratet (2009). Aktivitetshåndboken. Fysisk aktivitet i forebygging og behandling.
Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.
Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.
Helsenorge.no (2014, 29. april). Effekter på kropp og sinn ved aktivitet.
Nasjonalt råd for ernæring (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag.
Nasjonalt råd for ernæring (2016). Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak.
Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.
Matvaretabellen 2018. Mattilsynet. www.matvaretabellen.no.
Patterson, K. Y. Seema, A., Bhagwat, J. R. Williams, J. C. & Holden, J. M (2008). USDA Database for the Choline Content of Common Foods. Release Two.