Steambuns med ølbraisert svinekjøtt

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

StreetFood på sitt beste! Dampede, myke buns fylt med nakkekoteletter braisert i porter og andre godsaker. Serverer du dette til dine gjester høster du garantert masse skryt.

Ingredienser

10
Porsjoner
  • 1 kg nakkekoteletter av svin
  • 2 ss smør til steking
  • 5 båter grovhakket hvitløk
  • 1 stk rød chili i skiver
  • 2 ss rørsukker
  • 2 ss grov sennep
  • 1 ss flytende honning
  • 12 ts hel sort pepper
  • 1 flaske porter (5 dl)
  • 2 dl vann

Steambuns:

  • 7 g tørrgjær
  • 12 ts sukker
  • 2 ss lunkent vann
  • 325 g hvetemel
  • 212 ts sukker
  • 1 ts bakepulver (strøken)
  • 14 ts natron
  • 12 ts salt
  • ca. 4 dl romtemperert yoghurt naturell

Pepperrotdressing:

  • 1 dl majones
  • 1 dl lettrømme
  • ca. 112 ss revet frisk pepperrot
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper

Til servering:

  • 12 stk frisk ananas i tynne skiver
  • 2 stk gulrot i tynne skiver (á 8 cm)
  • 1 stk rød chili i tynne skiver
  • 1 pakke spirer , gjerne sukkerertspirer

Slik gjør du

1. Renskjær nakkekoteletter fri for bein, og del hver kotelett i 3 mindre biter. Brun kotelettbitene på begge sider i en stor gryte med smør. Legg dem over på en tallerken.

2. Fres raskt hvitløk og chili i gryten, og ha i sukker, sennep, honning og pepper. Hell på porter og vann, og rør slik at alt blander seg godt. Gi det et raskt oppkok.

3. Skru ned platen og legg kotelettbitene tilbake i gryten. Hell gjerne på litt mer vann slik at det dekker. Sett på lokk og la kjøttet småkoke på middels lav varme til kotelettbitene er møre, 1-2 timer.

4. Lag steambuns. Rør sammen gjær, litt sukker og vann i et målebeger eller et glass. La blandingen stå i 5 minutter.

5. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, natron og salt i en bolle. Hell gjærblandingen og yoghurt naturell i bollen med mel og elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin på middels høy hastighet, ca. 5 minutter. Dryss over litt mel underveis hvis deigen er klissete. Når deigen er ferdig skal den være myk og elastisk, og ikke klebe seg til hender eller eltekrok. Trekk plast over bollen og hev deigen til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Yoghurten bør ikke være for kald, da vil heveprosessen gå mye saktere. Varm den gjerne forsiktig i en liten kjele dersom du tar den rett ut fra kjøleskapet. Bruk en slikkepott å røre med.

6. Del deigen opp i emner på 30 g, og trill emnene til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd brett, trekk over plast og hev bollene i 20 minutter.

7. Gni benken med noen dråper olje og kjevle bollene ut til små ovale leiver, ca. 15 cm. Vær nøye med at de resterende bollene hele tiden er dekket av plast, så de ikke tørker på overflaten. Pensle den ene halvdelen av ovalen, fold den andre halvparten over, og sett bollen over på et bakepapirkledd stekebrett. Ikke klem dem sammen. Dekk med plastfolie, og hev til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.   

Skal du dampe bollene i en bambussteamer eller i en kjele kan det være greit sette hver bolle på hvert sitt ark, slik at de lettere kan flyttes rundt. Bruk en saks og klipp bakepapir i mindre biter (10x10 cm).

8. Lag pepperrotdressing. Bland sammen majones og rømme. Smak til med revet pepperrot, salt og pepper. Sett dressingen kaldt til serveringen.

9. Damp bollene i en dampovn på 100 % damp i ca. 4 minutter, eller damp dem i en bambussteamer over en kjele med litt vann. Du kan også dampe dem i en kjele eller i en stekeovn om du ikke har dampovn eller bambussteamer. I kjele: Kok opp en ½ liter vann i en kjele, og sett en potetrist over vannet. Plasser en flat tallerken på potetristen og legg 5-6 boller med papiret oppå tallerkenen. Sett på lokk, og la bollene dampe på sterk varme i 10-12 minutter. Fortsett til alle er dampet. I stekeovn: Skru stekeovnen på 90-100 °C. Fyll en langpanne med vann og sett den nederst i stekeovnen. Legg steambuns-bollene på et bakepapirkledd stekebrett og sett dem inn i stekeovnen når vannet har begynt å dampe. Damp bollene i ca.30 minutter.

Lag gjerne bollene ferdige i god tid. Skal de ikke serveres med en gang, kan de varmes over damp i 2-3 minutter før servering. Du kan også fryse bollene. Tin dem og varm dem over damp i 5-6 minutter før servering.

10. Løft forsiktig kotelettbitene opp av gryten. Skru opp temperaturen på platen, og la sausen i gryten redusere til halve mengden. Bruk hendene eller et par gafler og riv kjøttet i små biter. Når sausen har kokt inn til halve mengden, og har begynt å bli litt tykk, ha kjøttet tilbake i gryten og rør alt sammen.  

Åpne forsiktig bollene, og legg en skive gulrot og ananas i hver bun. Fyll dem med en god spiseskje ølbraiserte nakkekoteletter og ha på pepperrotdressing, chili og sukkerertspirer.  

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.