Kalkunfilet med urte- og sitrussmør

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Med urte- og sitrussmør under skinnet på kalkunfiletet lager sausen seg selv mens under stekingen. Dette er delikat og lekker festmat til små og store anledninger, med smaker som alle kan like. Friske grønne grønnsaker med lime og dill er nydelig tilbehør.

Ingredienser

  • 1 stk kalkunfilet, ca. 1500 g (med skinn)
  • 150 g mykt smør
  • revet skall og saft av 1 stk appelsin
  • revet skall og saft av 1 stk sitron
  • 2 ss hakket frisk estragon , dill, persille, salvie, persille eller andre urter
  • 2 båter finhakkede hvitløk
  • 12 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper

Grønne vårgrønnsaker:

  • 250 g grønn frisk asparges
  • 250 g aspargesbønner
  • 200 g sukkererter
  • 200 g frosne erter
  • 100 g frisk spinat

Dressing:

  • saft av 2 stk lime
  • 1 stk finhakket grønn chili
  • 2 ss hakket frisk dill
  • 4 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 2 ss flytende honning

Slik gjør du

Slik gjør du:

1. Tørk kalkunfilet med kjøkkenpapir.

2. Bland smør, appelsin, sitron, estragon og hvitløk godt sammen. Smak til med litt salt og pepper.

3. Legg kalkunfilet med skinnsiden ned og fordel halvparten av smøret mellom kalkunfileten og den lille, løse innerfileten. Snu fileten og løsne forsiktig skinnet med fingrene, slik at det fortsatt sitter fast langs sidene. Fordel resten av smøret under skinnet.

4. Surr fileten med hyssing, slik at det får en jevn form. Krydre med resten av salt og pepper.

5. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kalkunfileten. Sett formen midt i ovnen og stek i 20 minutter. Senk temperaturen til 125 °C og stek videre til steketermometeret viser 65 °C. Ta formen ut av ovnen og la kjøttet hvile i minst 15 minutter.

6. Brekk av de nederste 3-4 centimeterne av aspargesene, og skrell av litt av skallet med en potetskreller. Del dem i 1 cm tykke strimler på skrå. Stell aspargesbønnene ved å skjære av stilkfestet (og evt tuppen). Del sukkerertene i to på langs. Fjern de groveste stilkene på spinaten.

7. Kok opp vann i en romslig kjele og forvell asparges og aspargesbønner i knapt 2 minutter. Løft dem ut med en hullsleiv og avkjøl dem i iskaldt vann.  Fortsett med sukkererter og frosne erter, men ikke la dem ligge i det varme vannet mer enn 30 sekunder. Hell av kokevannet og la grønnsakene renne godt av seg og tørk dem med litt tørkepapir.

8. Visp sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt, pepper og honning.

9. Bland grønnsakene med dressingen og anrett dem på et fat. Skjær opp kalkunfileten og legg skivene ved siden av grønnsakene.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.