skip navigation
matprat logo

StreetFood er herlig enkelt, smakfullt og spennende. Finn din favoritt, eller flere, blant våre streetfood-oppskrifter med gode norske råvarer.

StreetFood, eller gatemat, er super sommermat. Vi har latt oss inspirere av spennende smaker, gode norske råvarer, internasjonale impulser – og tatt streetfood-rettene inn på kjøkkenet og på grillen.


Stekte steambuns med spekeskinke

Turmat
Avansert
Over 60 min

Ingredienser

10
  • 24 skiver spekeskinke
  • 2 dl lettrømme
  • 1 ts kvernet pepper
  • 12 ts salt
  • 1 ss sitronsaft
  • 3 stk avokado
  • 14 bunt frisk brønnkarse

Steambuns:

  • 7 g tørrgjær
  • 12 ts sukker
  • 2 ss lunkent vann
  • 325 g hvetemel
  • 212 ts sukker
  • 1 ts bakepulver (strøken)
  • 14 ts natron
  • 12 ts salt
  • ca. 4 dl yoghurt naturell
  • 1 dl sorte sesamfrø
  • 2 ss smør til steking

Slik gjør du

1. Rør sammen gjær, litt sukker og vann i et målebeger eller et glass. La blandingen stå i 5 minutter.

2. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, natron og salt i en bolle. Hell gjærblandingen og yoghurt naturell i bollen med mel og elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin på middels høy hastighet, ca. 5 minutter. Dryss over litt mel underveis hvis deigen er klissete. Når deigen er ferdig skal den være myk og elastisk, og ikke klebe seg til hender eller eltekrok. Trekk plast over bollen og hev deigen til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Yoghurten bør ikke være for kald, da vil heveprosessen gå mye saktere. Varm den gjerne forsiktig i en liten kjele dersom du tar den rett ut fra kjøleskapet. Bruk en slikkepott å røre med.

3. Del deigen opp i emner på 30 g, og trill emnene til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd brett, trekk over plast og hev bollene i 20 minutter.

4. Gni benken med noen dråper olje og kjevle bollene ut til små ovale leiver, ca. 15 cm. Vær nøye med at de resterende bollene hele tiden er dekket av plast, så de ikke tørker på overflaten. Pensle den ene halvdelen av ovalen, fold den andre halvparten over, og sett bollen over på et bakepapirkledd stekebrett. Ikke klem dem sammen. Dekk med plastfolie, og hev til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter. Strø på sorte sesamfrø.   

Skal du dampe bollene i en bambussteamer eller i en kjele kan det være greit sette hver bolle på hvert sitt ark, slik at de lettere kan flyttes rundt. Bruk en saks og klipp bakepapir i mindre biter (10x10 cm).

5. Damp bollene i en dampovn på 100 % damp i ca. 4 minutter, eller damp dem i en bambussteamer over en kjele med litt vann. Du kan også dampe dem i en kjele eller i en stekeovn om du ikke har dampovn eller bambussteamer. I kjele: Kok opp en ½ liter vann i en kjele, og sett en potetrist over vannet. Plasser en flat tallerken på potetristen og legg 5-6 boller med papiret oppå tallerkenen. Sett på lokk, og la bollene dampe på sterk varme i 10-12 minutter. Fortsett til alle er dampet. I stekeovn: Skru stekeovnen på 90-100 °C. Fyll en langpanne med vann og sett den nederst i stekeovnen. Legg steambuns-bollene på et bakepapirkledd stekebrett og sett dem inn i stekeovnen når vannet har begynt å dampe. Damp bollene i ca.30 minutter.

Lag gjerne bollene ferdige i god tid. Skal de ikke serveres med en gang, kan de varmes over damp i 2-3 minutter før servering. Du kan også fryse bollene. Tin dem og varm dem over damp i 5-6 minutter før servering.

6. Stek ferdig dampede steambuns raskt på den ene siden i en varm stekepanne med smør. 

7. Skjær avokado i tynne skiver. Fyll stekte steambuns med avokadoskiver, deilig norsk spekeskinke, litt pepperrømme og noen blader brønnkarse. 

Triksefilmer

Burger med kålsalat og fylte jalapeños

Turmat
Middels
Over 60 min

Burger er klassisk streetfood. En saftig buger med en crispy kålsalat, en fyldig blåmuggkemost, råsyltet rødløk og spicy fylte jalapeños med bacon er definitivt en spennende rett å servere på sommerens fester! 

Ingredienser

  • 600 g kjøttdeig
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 2 ss smør

Fylte jalapeños:

  • 8 stk jalapeño
  • 250 g snøfrisk naturell
  • 40 g blåmuggost
  • 1 ss sitronsaft
  • 150 g bacon

Råsyltet rødløk:

  • 12 stk finsnittet rødløk
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts sukker
  • 12 dl vann

Kålsalat:

  • 80 g finsnittet nykål, sommerkål
  • 2 stilk selleri i fine strimler

  • 4 stk hamburgerbrød
  • 4 ss bbq-saus

Slik gjør du

  1. Start med å lage fylte jalapeños. Del jalapeño i to og ta ut frøene.
    For midlere smak: fjern både stilk og frø fra jalapeñoene.
  2. Bland sammen snøfrisk, blåmuggost og sitronsaft. Bruk en sprøytepose og fyll dem med blåmuggkremosten. Spar resten av kremosten til når du skal sette sammen burgerne. Surr de fylte jalapeñosene inn i bacon. Stekes i 20-25 min på 225 °C, til baconet er gyllent.
    Legge gjerne de fylte jalapeñosene over på en tallerken med litt kjøkkenpapir for å la overflødig fett renne av.
  3. Lag råsyltet rødløk. Bland sammen rødløk, sitronsaft, sukker og vann i en skål.
  4. Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig.
  5. Del deigen i 4. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere. Stek burgere i en varm stekepanne med smør til de er gjennomstekte, ca. 3 minutter på hver side. Varm hamburgerbrød raskt i pannen.
    Grill? Grill burgeren 4-5 minutter på hver side. Varm hamburgerbrød raskt på grillen.
  6. Bland sammen nykål og selleri til en kålsalat.
  7. Fyll hamburgerbrød med bbq-saus, kålsalat, hamburger, råsyltet rødløk,  blåmuggkremost og server med jalapeño poppers.

Grillen er som skapt for streetfood: Her kan du trylle fram raske og enkle smaksbomber mens du underholder gjestene. For grilling er supersosialt og gir mat det er lett å dele.  


Spareribs med kålsalat

Turmat
Middels
Over 60 min

Skikkelig Texas bbq-spareribs med kålsalat og barbecuesaus. Saftig kjøtt som smelter i munnen. En suksesshistorie hvor norsk svinekjøtt møter en eksplosjon av smaker. Jiiiha!

Ingredienser

  • 3 kg spareribs

Rub (ca. 6 dl):

  • 125 g brunt sukker
  • 160 g sukker
  • 50 g paprikapulver
  • 25 g hvitløkspulver
  • 75 g salt
  • 25 g malt sort pepper
  • 10 g malt ingefær
  • 15 g løkpulver
  • 7 g malt spisskummen
  • 4 g chipotle chilipulver

Kålsalat:

  • 12 stk hodekål
  • 1 ss salt
  • 2 stk gulrot
  • 3 dl kefir
  • 1 ss lettrømme
  • 12 båt revet hvitløk
  • 1 ts honning
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk finhakket vårløk
  • 4 ss finhakket bladpersille
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 dråpe tabasco
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

BBQ-saus:

  • 2 ss olje til steking
  • 1 stk løk
  • 3 båter hvitløk
  • 112 ts chilipulver
  • 12 ts salt
  • 4 ts chipotle chilipulver
  • 114 dl ferdig sterk kaffe
  • 114 dl worchestershiresaus
  • 212 dl ketchup
  • 114 dl eplecidereddik
  • 100 g brunt sukker

Slik gjør du

1. Forvarm smoker, grill eller stekeovn til 125 °C.

2. Bland ingredienser til krydderblandingen (rub) godt sammen med en stavmikser, i en kjøkkenmaskin eller i en morter.

Oppskriften på rub er stor, og du vil ha endel til overs. Oppbevar den på et glass med lokk eller i en lufttett boks og bruk den i løpet av sommeren. Passer veldig godt til både svinekjøtt og kylling.

3. På en rå ribbeside sitter det en membran over ribbena. Sjekk om membranen er fjernet. Sitter membranen fortsatt på, fjerner du den enkelt ved å ta tak i hjørnet på membranen over ett av de ytterste bena, og dra av. Hold i membranen med litt kjøkkenpapir eller med en spiseskje, slik at du får et bedre grep. Dette kalles å strippe ribbesiden.

4. Strø rub på spareribsen, og gni rubben godt inn i kjøttet. Rist av krydderet som ikke fester seg til kjøttet. Legg kjøttet i smokeren/på grillen eller i stekeovnen og stek til kjøttet løsner lett fra beina, 4-5 timer.

Ha en sprutflaske med vann, eller lag en «mopping sauce» med like deler eplejuice og eplecidereddik, og hell den på sprayflasken. Spray litt av vannet eller blandingen på ribsene hver time.

5. Snitt hodekål fint. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel for å få kålen så tynn som mulig. Ha på salt og la kålen stå i ca. 30 minutter. Skyll kålen i kaldt vann og la vannet renne av.

6. Skrell gulrot og riv den grovt på et rivjern.

7. Bland sammen kefir, rømme, hvitløk, honning, olje, vårløk og bladpersille i en liten bolle. Smak til med sitronsaft, tabasco, salt og pepper. Vend kål og gulrot i dressingen.

8. Lag BBQ-saus. Skrell løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Ha olje i kjele på middels varme, og fres løk og hvitløk i oljen.

9. Ha i chilipulver, chipotle og salt, og rør rundt til alt er godt blandet.

10. Tilsett resten av ingrediensene. La blandingen koke opp. Ta kjelen av varmen. Blend med en stavmikser eller i en blender. Ha sausen i en ren flaske og oppbevar den kaldt og kjølig.

11. Del spareribsene etter bena. Server dem varme med kålsalat og bbq-saus. Det smaker også godt med grillede maiskolber og ovnsbakte poteter til. 


For mange er pølser i brød med ketchup og sennep svaret på hva som er Norges mest typiske gatemat. De siste årene har stadig nye pølsevarianter dukket opp i butikkhyllene. Sjekk disse oppskriftene og finn deg en ny favoritt.  


Pølser med ramsløkaïoli

Turmat
Middels
40–60 min

Pølse i nordisk drakt! Grillet, grov pølse trukket i mørkt øl må en bli glad av. Server i rustikt grovbrød smurt med ramsløkaïoli og topp med frisk eple- og sellerisalat så har du en voksen festpølse!

Ingredienser

8
  • 8 stk pølse
  • 1 l porter , eller annet mørkt øl
  • 1 stk rødløk , i skiver
  • 2 stk laurbærblad
  • 6 stk sort hel pepper

RAMSLØKAÏOLI:

  • 50 g ramsløk
  • 2 dl rapsolje
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper

EPLE- OG SELLERISALAT:

  • 2 stk eple
  • 250 g sellerirot
  • 3 ss olje
  • 2 ss sitronsaft
  • skall fra 12 stk sitron
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

  • 2 stk pølsebrød
  • 1 ss finhakket frisk ramsløk , til pynt

Slik gjør du

  1. Lag aïoli med romtempererte råvarer. Skyll ramsløk, tørk dem lett og del i mindre biter. Kjør ramsløk sammen med olje og salt i en blender eller med stavmikser til en jevn masse. Visp sammen eggeplommer og sennep. Spe forsiktig med ramsløkoljen under konstant visping. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
    Blir aïolien for tykk, tilsett litt vann og rør godt.
  2. Ha øl, løk og krydder i en ildfastform, eventuelt en éngangs aluminiumsform. Varm ølbadet på grillen. Sett det deretter over i den indirekte varmesonen på grillen.
  3. Skjær små skråsnitt på hver side av pølsene, da unngår du at de sprekker. Legg pølser på grillen og grill til de er pent gyllne rundt det hele, 2-3 minutter. Legg ferdiggrillede pølser over i ølbad og la dem trekke på lav temperatur. Smaken fra ølbadet vil sette seg i pølsene om de får godgjøre seg der en stund.
  4. Kutt sellerirot og eple i små terninger. Bland terningene med olje, sitronsaft og -skall, smak til med salt og pepper.

Server pølser i ølbad med eple- og sellerirotsalat og ramsløkaïoli.

Triksefilmer


Gatemat har ingen grenser og serveres i alle smakskombinasjoner, også i søte varianter. Prøv våre søte og friske oppskrifter som pirkken over I'en på sommerens store og små streetfoodfester. 


Mangolassi - indisk yoghurtdrikk

Turmat
Enkel
Under 20 min

Denne forfriskende drikken har sitt opphav fra Nord-India. Lassi kan du få krydret, salt eller søt. Her har vi gått for en søt lassi med mango. Drikken lages med yoghurt, og passer derfor ypperlig som dessert etter et spicy måltid. 

Ingredienser

  • 2 stk modne mango
  • 2 dl appelsinjuice
  • 2 dl yoghurt naturell eller kefir/kulturmelk
  • 4 ts sukker (kan sløyfes)
  • 16 stk isbiter
Vis næringsinnhold
Energi
161kcal
Fett
2.1g
Protein
3.0g
Karbohydrater
31.0g
Jern
0.9mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

  1. Skrell mango og skjær dem i biter. Ha dem over i en bolle og tilsett appelsinjuice, yoghurt og sukker. Kjør med en stavmikser til en jevn drikk.
  2. Server i glass med isbiter.

Streetfood henter inspirasjon fra hele verden og med det rette tilbehøret kan du få hevet måltidet til uante høyder. Her får du oppskrifter på tilbehør som gir retten en real oppgradering.     


Sterk salsa

Turmat
Enkel
Over 60 min

Noen liker at det skal brenne litt på tunga. Her er en salsaoppskrift som har mye smak og i tillegg er hot. Bruk den med Nachos eller som tilbehør til pølser, hamburgere, pizza eller grillmat.

Ingredienser

  • 1 boks hermetiske tomater i terninger
  • 1 stk mango
  • 2 stk jalapeño
  • 3 stk finhakket vårløk
  • 2 stk hermetisk grillet paprika i terninger
  • 1 ts revet limeskall
  • 1 ts revet appelsinskall
  • 2 ss tequila (kan sløyfes)
  • 14 potte finhakket frisk koriander
  • saften av 14 stk lime
  • 12 ts salt

Slik gjør du

1. Hell hermetisk tomat i en sil og la tomatsaften renne av.

2. Bland mango, jalapenõ, vårløk, grillet paprika, skall av lime og appelsin, tequila og koriander sammen i en bolle.

3. Ha den avrente hermetiske tomaten i bollen og rør alt godt sammen. Smak til med limesaft og salt.

Ha gjerne i litt ekstra jalapenõ om du liker sterk mat.

Server salsaen til fredagstacoen, som topping på en grillet pølse eller i en sandwich sammen med grillet kylling.