Samefolkets dag 6. februar

Den 6. februar feires Samefolkets dag. Den offisielle flaggdagen ble vedtatt i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Les om historien bak markeringen og bli med på feiringen. 

Selv om den ikke har lange tradisjoner som offisiell flaggdag i Norge, markeres Samefolkets dag til minne om det første samiske landsmøtet, holdt i Trondheim den 6. februar i 1917. Dette var første gang i historien at samer kom sammen for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalgrensene.

Dagen ble feiret første gang i 1993, samtidig som året for FNs Internasjonale urbefolknings år offisielt ble åpnet i Karasjok. Ti år senere ble det bestemt at den 6. februar skulle være Samefolkets dag. Datoen ble også erklært å være offisiell flaggdag i Norge.  

Verneverdig

De samiske språkene står på Unescos liste over truede språk.

Unge tradisjoner

Siden feiringen av Samefolkets dag ennå ikke har etablert lange tradisjoner, markeres dagen på ulikt vis der det er samiske bosettinger. Mange barnehager og skoler gjennomfører samiske tema og prosjekter i tiden før dagen, og det blir stadig mer vanlig å markere selve dagen med høytidelig feiring og fest.

Feiringen består gjerne i at man pynter seg i tradisjonsrike samiske kofter, det holdes konsert med ulike former for kulturinnslag og man samler seg rundt et måltid mat som ofte er bidos, samefolkets tradisjonelle festmat.

I offisielle sammenhenger markeres dagen gjennom flaggheising, festtaler og fremføring av nasjonalsangen "Sámi soga lávlla". Mange steder holdes det også gudstjenester. 

Bli med på markeringen

Selv om du ikke skulle ha anledning til å ta del i den offisielle feiringen, er det hyggelig å markere dagen med en god gryte finnbiff, bidos eller andre eksotiske retter med reinsdyrkjøtt. Søk opp tradisjonsrik joik eller annen samisk musikk på spillelista og gjør den 6. februar til en festdag, der du er. Samene har sterke tradisjoner for å samle seg rundt et måltid og ofte er reinsdyrkjøttet helten på menyen. 

Klar bidos: Samefolkets tradisjonelle festmat. Leage buorre!

Hva skjer hvor:

Samefolkets dag markeres med store og små arrangementer rundt om i landet. Her er tips til steder vel verdt et besøk:  

Tromsø

Her arrangerer Samisk uke fra 1. – 8. februar 2016.

Et arktisk vintermarked på Stortorget, samt NM i lassokasting og reinkappkjøring i Storgata, gjør at Samisk Uke setter et sterkt preg på bybildet i Tromsø denne uka. 

I tillegg vil det rundt om i byen være masse aktivitet som markering av Samefolkets dag 6. februar, konsert med Mari Boine, utstillinger på Tromsø museum, samisk teater, filmer, kurs i samisk språk og aktiviteter på Tromsø bibliotek. 

Mathallen: Servering av bidos til lunsj på Samefolkets festdag.

Klikk her for å lese mer om Samisk uke i Trømsø. 

Trondheim

Sverresborg museum serveres det gratis smaksprøver på bidos, laget på matkurs dagen før. Her blir det også  demonstrasjon av tradisjonelt samisk håndverk og samiske eventyr, stallo, i egen krok for barna. Både ordfører og fylkesordfører innleder dagen.

Oslo

Hovedstadens ordfører har siden 2003 inviterer den samiske bosetningen i Oslo til frokost i rådhuset. Dette er for spesiell inviterte og er en årlig tradisjon. Feiringen foregår ved at ordfører og gjester samles på Rådhustrappen kl. 09.00, mens «Sámi soga lávlla» spilles fra Rådhusets klokkespill og det samiske flagget heises foran rådhuset. Deretter er det bespisning, sosial sammenkomst og høytidelig feiring av dagen i bankettsalen i Oslo rådhus.

Det blir dekket til lunsj med samiske retter i Mathallen.

Samisk nasjonaldag 2016 markeres i Oslo med fult program hele helgen 5. til 7. februar hos Samisk hus . Her kan store og små oppleve samisk musikk, teater og kunst, nyte mat og drikke, og ta del i en rekke ulike aktiviteter. Målet med arrangementet er å vise fram bredden i Samisk kulturliv til både Oslos befolkning og besøkende fra fjern og nær.

Også på Geitmyra matkultursenter for barn, blir det feiring av samisk matkultur den 6. februar. Her blir det både utbeining av reinsdyrskrott og smaksprøver på blodpannekaker og blodpølser.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Tid kl. 12.00 - 15.00.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.