Speltrisotto

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Å lage risotto er enkelt, men en kunst! Forsiktig speing og tålmodighet er nøkkelen til en vellykket risotto, enten den er laget av spelt, bygg eller ris.  Dette er en gjenoppskrift som hører sammen med Oksekasserolle

Ingredienser

  • 1 stk løk
  • 1 stk gulrot
  • 2 båter hvitløk
  • 3 ss olivenolje
  • 3 dl hel spelt , gjerne perlespelt
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 stk grønnsakbuljong (terning)
  • 6 dl vann
  • 200 g frisk sjampinjong eller aromasopp
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 2 ss finhakket frisk persille
  • 100 g revet parmesan

Slik gjør du

  1. Finhakk løk, gulrot og hvitløk. Skjær sopp i skiver.
  2. Varm halvparten av oljen i en vid kjele (eller en stekepanne med høy kant) og fres grønnsaker mykt og blankt. Skyll speltgrynene i kaldt vann og ha dem i kjelen.
  3. Kok opp buljong og vann og hell en fjerdedel av buljongen over byggrynene. Rør om og la det koke nesten inn før du tilsetter litt mer buljong. Fortsett slik til all buljongen er brukt opp, og spelten er myk, men fortsatt gir litt tyggemotstand. Rør ofte i speltrisottoen. Den skal ha konsistens som litt tynn grøt.
  4. Stek soppen raskt i resten av oljen og bland den inn i speltrisottoen. Smak til med salt og pepper, og bland inn revet ost og hakket persille.
Speltrisotto, byggotto og «vanlig» risotto er supre retter om du vil å bruke opp små rester av kjøtt og grønnsaker. Kutt alt i mindre biter, og fres det litt i stekepannen før du vender det inn i den ferdige risottoen.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.