Skrei, lever og rogn

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Skrei, lever og rogn kalles også skreimølje, og er den tradisjonelle måten å servere skreien på. Dette er rustikk mat som bare kan nytes i skreisesongen.

Skrei, lever og rogn kalles også skreimølje, og er den tradisjonelle måten å servere skreien på. Dette er rustikk mat som bare kan nytes i skreisesongen.

Ingredienser

  • 115 kg skrei i skiver
  • 2 l vann
  • 2 ss eddik, 7 %
  • 1 dl salt
  • 2 ts hel pepper

Rogn:

  • 1 stk torskerogn
  • 1 l vann
  • 2 ss salt

Lever:

  • 200 g torskelever
  • 1 dl vann
  • 12 stk løk
  • 12 ts eddik, 7 %
  • 5 stk hel pepper
  • 1 stk laurbærblad

  • 12 stk potet
  • 1 stk sitron i båter

Slik gjør du

1. Begynn med å stelle fisken. Skjær av finner og fjern de tynne, svarte hinnene inne i buken. Fjern også rester av flyteblæren og blodranden langs ryggraden. Blodranden får du enklest vekk ved å bruke en børste. Legg skivene i iskaldt, rennende vann til de skal tilberedes.

Rognen krever vanligvis lengst tilberedningstid, litt avhengig av tykkelsen. Det er derfor lurt å begynne med å koke den.

2. Skyll rognen forsiktig, slik at ikke hinnene rundt går i stykker. Fjern løse hinner. Pakk den i matpapir eller plastfolie og fest godt.

3. Kok opp vann med salt og legg i rognen. Varm opp til kokepunktet, senk varmen og la rognen trekke i 20-30 minutter, avhengig av tykkelsen.

4. Kok poteter.

5. Rens leveren for hinner og del den i biter med fingrene. Sett til side i en skål.

Leveren er dekket av hinner og det enkleste er å trekke dem av med fingrene og samtidig dele den i biter med fingrene. På den måten fjerner man også hinnene inne i leveren.

6. Kok opp fiskevann og tilsett salt eddik og pepper. Legg i fiskeskivene. Varm opp til kokepunktet, senk deretter varmen og la fisken trekke til den er ferdig, ca. 6-8 minutter. Fisken må ikke koke.

7. Ha lever i en liten kjele med vann, finhakket løk, eddik, pepper og laurbærblad. Kok opp og senk varmen. La leveren trekke i 2-3 minutter, til den har endret farge.

8. Sjekk om skreien er ferdig kokt ved å løsne ryggbeinet. Om det løsner lett, er fisken ferdig. Fjern beinet.

9. Løft fiskeskivene ut av kokevannet med en hullsleiv og la dem få en tur innom litt tørkepapir for å suge opp kokevannet (la dem ligge på hullsleiven). Server skreien på varme tallerkener med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter. En båt sitron er eneste «tillatte» grønt.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.