Røkt lammelår med stuede rotgrønnsaker

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lettsaltet og røkt lammelår er herlig, rustikk og smakfull mat som er perfekt å servere til gjestene dine. For mange er denne retten knyttet til høytid, og er like populær i julen som i påsken.

Ingredienser

8
Porsjoner
  • 1 stk lettsaltet, røkt lammelår (2.5-3.5 kg)
  • 1 stk løk
  • 1 stk gulrot
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 2 dl vann

Stuede rotgrønnsaker:

  • 4 stk gulrot
  • 4 skive kålrot
  • 2 stk persillerot
  • 1 stk sellerirot
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 2 dl matfløte
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss friske urter

Slik gjør du

Du trenger: Lettsaltet, røkt lammelår, løk, gulrot, hel pepper, vann, laurbærblad, knollselleri, persillerot, kålrot, smør, hvetemel, matfløte, melk, salt, pepper og friske urter.

1. Legg et ark aluminiumfolie over i en ildfast form/langpanne. Skrell gulrot og løk, kutt i grove biter og ha dem over på folien sammen med laurbærblad og hel pepper. Legg lammelåret over, hell på vann og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av låret. Pakk folien godt rundt.

2. Sett formen inn i ovnen på 125 °C i ca. 3-3,5 time. Ta ut lammelåret når steketermometeret viser 70 °C, og la det hvile i 15-20 minutter. 

Ta av folien, skru opp temperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon og grill lammelåret litt før servering om du ønsker en ekstra deilig skorpe på kjøttet.

3. Skrell og kutt gulrot,  kålrot,persillerot og knollselleri i terninger. Kok dem møre i lettsaltet vann, ca.10 minutter. Sil av kokevannet.

4. Smelt smør og ha i mel. Rør godt til en glatt jevning.

5. Spe med melk og fløte under omrøring. Rør godt til du har en klumpefri saus. La sausen koke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.

6. Vend inn godt avrente grønnsaker. Ha i grovhakkede friske urter rett før servering.

Skjær lammelåret i fine skiver. Server med stuede rotgrønnsaker og stekesjy. Kokte poteter passer godt til.

Du kan også koke lammelåret i en avlang kjele. Legg da i lammelåret, løk, gulrot, hel pepper og laurbærblad i kjelen. Hell på vann så det så vidt dekker, kok opp og la lammelåret trekke til termometeret vise 70 grader. (Oppbevar gjerne lammelåret i kokevannet, hvis du ønsker å servere det kaldt).
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.