Julekake

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Julekake er en av mange godsaker i jula. Server gjerne i skiver med smør og brunost, nydelig! 

Ingredienser

  • 50 g gjær
  • 5 dl melk
  • ca. 112 l hvetemel
  • 175 g smør
  • 150 g sukker
  • 1 stk egg
  • 1 ts malt kardemomme

  • 2 dl rosiner
  • 100 g sukat
  • 1 stk egg til pensling

Slik gjør du

Denne porsjonen gir to julekaker.

  1. Julekakedeigen er temmelig fet og søt og vil derfor gjære sent. Lag derfor en løs fordeig av gjæren, all væsken, litt mel, litt smeltet smør og litt sukker. La deigen gjære godt opp.
  2. Rør resten av smøret og sukkeret hvitt, og ha det i deigen når den blir eltet om. Ha i egg, sikt på krydder og mel og elt alt godt. Til julekake som skal stekes til høye, runde kaker må deigen være fast.
  3. La deigen gjære godt opp igjen. Ta den ut på bordet og elt inn rosiner og sukat, slik at de blir jevnt fordelt og ikke ligger løst på overflaten.
  4. Del deigen i to. Julekake bør ikke lages for stor. Da er det vanskelig å få den fint stekt. Elt emnene jevne og glatte uten bakemel. Trykk dem litt ned, særlig i midten. Vi kan gi julekaken skåret kant. Skjær med en riktig skarp kniv temmelig dypt rundt kanten på det runde deigemnet. Trykk kraftig ned på midten av emnet, slik at den skårete kanten blir loddrett.
  5. La emnene etterheve forholdsvis langsomt. Pensle dem med sammenpisket egg.
  6. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i ca. 40 minutter. Kakene må passes godt under steking. De skal være godt gjennomstekt, lett og finporet og skorpen skal være pent gyllenbrun, men tynn. Kaken må ikke sige utover i ovnen.

 Server gjerne julekake i skiver med smør og brunost som kaffemat.

 

Det kan brukes mindre mengde rosiner og sukat i julekaken, men disse tingene holder den saftig og aromatisk.

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.