Elgstek

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Elgstek er en tradisjonsrik søndagsmiddag i mange bygder i Norges land. Elgsteken er lett som en lek å lykkes med! Bruk steketermometer og du er garantert et supert resultat og fornøyde middagsgjester.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 112 kg elgstek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss margarin
  • 6 stk knuste einebær
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 stk løk
  • 1 skive sellerirot
  • 1 stk gulrot
  • 5 dl vann

Viltsaus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • ca. 5 dl kraft fra steken
  • 4 skive brunost
  • 12 dl kremfløte
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

1. Tørk steken med kjøkkenpapir, gni den inn med salt og pepper og brun den fint rundt på alle sider i en stekepanne.

2. Del løk, selleri og gulrot i biter og legg det i en ildfast form. Legg steken over grønnsakene og ha på krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken. Hell vann i formen.

3. Sett formen inn i ovnen på 125 °C og stek til termometeret viser 65 °C. Da er steken rosa og medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt må den stå til steketermometeret viser 70 °C. La steken hvile minst et kvarter før den skjæres i.

4. Sil kraften og kast grønnsakrestene. Lag saus ved å brune smør og mel i en gryte, spe med kraft og smake til med fløte, brunost og krydder. La sausen koke 5 minutter før servering.

Server elgstek med kokte høstgrønnsaker som for eksempel brokkoli og blomkål. Tyttebærsyltetøy og kokte poteter er fast følge.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.