Soppsoya

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

En del sopper er spiselige og gode, men egner seg ikke til mat. Skjellpiggsopp er en slik, og heldig er den som kommer over disse vakre, store, soppene! De er supre å lage sin egen soppsoya av – en prosess som tar litt tid, men som gir lønn for strevet i en mørk, kraftig soppsoya med konsentrert soppsmak.

Ingredienser

  • 4 kg spiselig sopp
  • 600 g salt

  • 1 l lake av sopp
  • 350 g sukker
  • 6 stk ansjosfileter
  • 10 stk hel hvit pepper
  • 5 stk hel nellik
  • 3 stk laurbærblad
  • 2 dl rødvin

Slik gjør du

1. Grovrens sopp og del i store biter. Om soppen er markspist gjør ikke det noe. Legg sopp og salt lagvis i en stor bøtte eller krukke. Legg et lokk eller asjett oppå, og et lodd på toppen for å trykke ned soppen (for eksempel en stor, rengjort stein). Sett bøtten kaldt i 5-7 dager. I løpet av denne tiden vil saltet trekke ut væsken i soppen.

Bruk aldri sopp du ikke er trygg på!

2. Mål opp riktig mengde sukker. Ha sukkeret i en vid kjele og smelt sukkeret på middels varme, og la det stå til det har blitt til mørk karamell. Pass på så det ikke blir brent.

3. Spe forsiktig med soppkraften. Tilsett ansjos, krydder og rødvin og kok opp. Senk varmen og la soppsoyaen småkoke i ½-2 timer.

4. Sil soppsoyaen gjennom et fint klede og la den stå over natta. Da vil uklarheter synke til bunnen.

5. Hell soppsoyaen forsiktig over i en kjele uten at bunnfallet blir med. Kok opp, og hell på rene, varme, tørre flasker. Kork med en gang.

Oppbevar soppsoya mørkt og kjølig. Den har lang holdbarhet.

Sopper som egner seg til soppsoya: Store eksemplarer av matrisker, ulike kremler, fåresopp. Soppsoyaen får en fantastisk mørk farge, og en kraftig sopp- og saltsmak. Den er super som smakstilsetning i supper, gryter og sauser, og kan også brukes for eksempel i omelett eller risotto.

Soppsoyaen får en fantastisk mørk farge, og en kraftig sopp- og saltsmak. Den er super som smakstilsetning i supper, gryter og sauser, og kan også brukes for eksempel i omelett eller risotto.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.