Sitron- og marengspai

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Tar du en bit av denne syrlige, fløyelsmyke sitronpaien med søt marengs er du hekta. Her har du oppskriften på din nye favorittkake!

Ingredienser

  • 12 stk vaniljestang
  • skall av 12 stk sitron
  • 160 g hvetemel
  • 60 g melis
  • 85 g smør
  • 12 stk egg

Sitronkrem:

  • 2 stk gelatinplater
  • 2 dl sitronsaft
  • 5 stk egg
  • 2 dl sukker
  • 125 g usaltet meierismør i terninger

Marengs:

  • 2 stk eggehvite
  • 14 ts salt
  • 85 g sukker

Slik gjør du

1. Lag paibunn. Del vaniljestang i to på langs, og skrap ut frø med en liten spiss kniv. Riv skall av sitron (kun det gule). Ha vaniljefrø og sitronskall i en food-prosessor sammen med mel, melis og smør og kjør det raskt sammen. Tilsett egg og kjør til deigen er passe samlet. Hell deigen over på kjøkkenbenken og kna den godt sammen. Pakk den i plast og sett kaldt i minimum 20 minutter.

2. Kjevle ut deigen mellom to bakepapirark til en leiv som er 2-3 mm tykk, ta bort bakepapiret og kle en paiform, 22 cm i diameter. Skjær vekk overflødig deig, prikk bunnen med en gaffel og sett formen kaldt i 10 minutter. Paien stekes på 180 °C til den har fått en gyllen og fin farge, ca. 12 minutter. Avkjøl. 

3. Legg gelatin i kaldt vann, 5-10 minutter.

4. Ha sitronsaft, egg og sukker i en kjele. Kok opp på svak varme under stadig omrøring. Se til at det ikke svir seg. Klem ut vannet av gelatinen og tilsett den i blandingen når den har blitt tykk. Rør til gelatinen er løst opp og dra kjelen av platen. Avkjøl blandingen, men ikke så lenge at gelatinen har stivnet helt. 

5. Pisk inn smørterninger litt etter litt i den avkjølte blandingen og hell blandingen over i paiskallet. Sett paien kaldt til den stivner, minimum 2-3 timer. 

6. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

7. Ha marengsen i en sprøytepose med rund tip, og sprøyt ut marengsen i små topper på den stive sitronpaien. Bruk en skibrenner/créme brûlée brenner, og svi av til du får en fin farge på marengsen.

 

Har du ikke skibrenner/créme brûlée brenner kan du sette paien med marengs på øverste rille i en forvarmet stekeovn på 250 °C, bruk gjerne grillfunksjon, til marengsen får en gyllen fin farge. Obs! Dette går raskt - se til at det ikke svir seg.

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.