Reinsdyrfilet med portvinssaus

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Reinsdyr er selve "urdyret", og reinsdyrkjøtt er en kvalitetsråvare vi har all grunn til å være stolte av her i Norge. Med reinsdyrfilet kan du enkelt lage festmat i en ren gourmetklasse! Rødbeter og neper får en deilig sødme når de kokes, og blir et kjempegodt tilbehør.

Ingredienser

  • 800 g ytrefilet av reinsdyr
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 2 ss smør til steking

  • 4 stk rødbete
  • 4 stk nepe
  • 3 ss olivenolje
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Portvinsaus:

  • 3 stk sjalottløk
  • 1 ts brunt sukker
  • 2 dl portvin
  • 2 l viltkraft
  • 2 ss smør

Slik gjør du

1. Skrell rødbet og neper og del dem i båter. Vend hver båt i olje og legg dem over i en langpanne med bakepapir. Krydre med salt og pepper. Stek på 200 ºC til de er møre , ca. 30 minutter.

2. Lag saus først. Hakk løk og stek den gyllen i en gryte med smør. Ha i brunt sukker og la det karamellisere seg. Hell på portvin og kok uten lokk til halve væskemengden er igjen. Tilsett viltkraft og kok inn til det gjenstår ca. 5 dl.

Vær oppmerksom på væskemengden dersom du kjøper ferdig viltkraft eller fond. Noen typer kraft du får kjøpt i butikken er betydelig redusert, slik at ytterligere innkoking vil da være unødvendig.

3. Jevn om nødvendig sausen med maisenna. Smak til med salt og pepper. Pisk inn kaldt smør (montèr) rett før servering. 

4. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge.

5. Legg filetene i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek ferdig på 125 °C i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan du vil ha fileten stekt (kjernetempertur 53-55ºC for lite stekt, 60 ºC for medium stekt, 65-70 ºC for medium pluss og 76 ºC for gjennomstekt). Legg rødbeter og neper i den ildfaste formen sammen med kjøttet. La filetene hvile noen minutter før du skjærer i dem.

Server med for eksempel kokte mandelpoteter.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.