Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Reinsdyrfilet er noe av det mest eksklusive du kan tilberede og her har den fått følge av en fantastisk plommesaus.

Ingredienser

4
Porsjoner
  • 750 g ytrefilet av reinsdyr
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 2 ss smør , til steking

Plommesaus:

  • 4 stk plomme
  • 4 ss sukker
  • 2 ss bringebæreddik eller annen eddik
  • 1 stk hel kanel
  • 1 stk stjerneanis
  • 2 dl rødvin
  • 3 dl viltkraft
  • 1 ss smør
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Blomkålpuré:

  • 1 stk blomkål
  • 2 ss smør
  • 2 dl matfløte
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

Tilbehør:

  • 4 stk persillerot
  • 4 ss smør
  • 1 ss sukker
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du

1. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun fileten i en varm panne. Legg den over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og stek fileten på 125 °C i 15 – 20 minutter eller til kjernetemperaturen viser 60 ºC for medium stekt filet eller 65-70 °C for medium pluss. La fileten hvile noen minutter før den skjæres opp.

2. Del plommer i to og fjern steinene. Lag et snitt i skinnet på hver halvdel. Kok opp sukker og eddik. Legg i plommene med skinnet ned. Ha i stjerneanis og kanelstang og rødvin. Småkok til plommene er møre, men ikke bløte.

3. Ta ut halvparten av plommene og mos resten i sausen. Kok videre inn til halv mengde. Sil sausen. Tilsett viltkraft og kok inn til halv mengde. Rør inn kaldt smør og smak til med salt og pepper.

4. Del blomkålen i små buketter og kok dem møre i fløte. Hell av fløten og ta vare på den. Tilsett smør og mos blomkålen med en stavmikser. Spe med fløten til passe konsistens og smak til med salt og pepper.

5. Skrell persillerøtter og del dem i fire. Stek dem myke i smør. Dryss over sukker mot slutten av steketiden. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

6. Ta skinnet av plommene og varm dem i sausen rett før servering.

Server skiver av reinsdyrfilet med blomkålpuré, stekte persillerøtter, plommesaus og poteter med friske urter.

Kjernetemperatur reinsdyrfilet

Lite stekt: 53-55 °C, Medium: 60 °C, Medium pluss: 65-70 °C. Gjennomstekt: 75 °C.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.