Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Dette er en trygg og god oppskrift på helstekt kalkun med fyll og en nydelig fløtesaus som gjestene dine garantert vil komme til å elske. Denne festmiddagen faller i smak for både store og små.

Ingredienser

10
Porsjoner
  • 1 stk kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Brødstuffing:

  • 1 stk løk
  • 2 ss smør til steking
  • 300 g loff i terninger (annet brød kan også brukes)
  • 150 g valnøttkjerner , hakket
  • 100 g tørket aprikos , hakket
  • 75 g tørkede fiken , hakket
  • 75 g svisker , hakket
  • 1 bunt frisk kruspersille , hakket
  • 2 stk egg , sammenvispet
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Fløtesaus:

  • 112 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • ca. 3 dråpe sukkerkulør

Kalkunkraft:

  • 2 ss smør
  • 12 stk løk , i grove biter
  • 12 stk gulrot , i grove biter
  • 14 stk sellerirot , i grove biter
  • 2 stilk frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk laurbærblad
  • 6 stk hel pepper

Slik gjør du

Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.
  1. Begynn med kalkunkraften. Ta posen med innmat ut av kalkunen. Tørk forsiktig med tørkepapir og brun den i smør i en gryte. Tilsett grønnsaker og urter. Hell over kaldt vann til det akkurat er dekket. Kok opp og skum av. Senk temperaturen og la kraften trekke 1-2 timer. Sil gjennom klede. 
  2. Lag stuffingen: Stek finhakket løk i smør til den er myk og blank. Tilsett brødterningene og la dem steke et par minutter. Hell over i en bolle og bland inn nøtter og tørket frukt. Rør inn persille og egg. Smak til med salt og pepper.
  3. Fyll stuffingen i kalkunen. Stuffingen kan også lages i porsjonsformer eller stekes i en brødform. Bind sammen vinger og ben for å få jevn steking. Plasser kalkunen på rist over langpannen. Pensle den godt med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett kalkunen i stekeovnen og hell ca ½ liter varmt vann i langpannen. Er kalkunen ekstra stor, kan den legges rett i langpannen. Stek kalkunen på 180 °C i 1/2 time per kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør 2-3 ganger under stekingen, og fyll eventuelt på mer vann i langpannen under stekingen.
  4. Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp. Bland hvetemel i et glass med skrukork og tilsett ca 2 dl vann. Rist godt og sil blandingen i kraften under omrøring.  La sausen småkoke ca. 5 minutter. Tilsett fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper.
  5. La kalkunen ”hvile” i ca. 20 minutter før oppskjæring. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.

 

Server kalkunen med grønnsaker som du selv synes smaker godt. Aspargesbønner, brokkoli og gulrøtter kan anbefales. Pynt gjerne kalkunfatet med frisk eller tørket frukt, urter og nøtter.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.