Gryterøkt hel kylling

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Gryterøkt kylling med potet og cæsarmajones er en supergod middagsrett, du ikke skal være redd for å servere i godt selskap. Du kan også steke kyllingen uten å røke den.

Ingredienser

  • 1 stk kylling (ca. 1300 g)

  • ca. 2 dl røykflis
  • 1 kg små partypoteter

Cæsardressing:

  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss
  • 1 fedd revet hvitløk
  • 1 stk ansjos (hel) (kan sløyfes)
  • 50 g revet parmesan
  • 2 dl smaksnøytral olje
  • 112 ss finhakket frisk estragon
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Sitronkrydderblanding:

  • 2 stk sitrongress
  • 2 stk sitron
  • 1 ss salt
  • 1 ss sukker
  • 3 stk kvister frisk estragon
  • 12 dl olivenolje
  • 1 ts nykvernet pepper

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovn til 150 °C.

2. Lag cæsardressing. Sørg for at alle ingrediensene har samme temperatur. Kjør eggeplomme, sennep, hvitløk, ansjos og parmesan sammen med en stavmikser eller i en foodprosessor. Spe forsiktig med olje i en tynn stråle til blandingen har fått en tykk konsistens. Ha i finhakket estragon og smak til med salt og pepper. 

3. Lag sitronkrydderblanding. Bank sitrongress lett og finhakk. Bruk et siseleringsjern eller rivjern og ta det gule skallet av sitronen. Skjær bort det hvite skallet med en kniv, og del sitronkjøttet i små terninger. Bland sitrongress, skall-, saft- og terninger av sitron sammen med resten av ingrediensene i en liten skål.

Hopp til punkt 6 hvis du ikke skal røke kyllingen.

4. Ha røykflis i en jerngryte. Legg i en liten rist og brett en bit aluminiumfolie som en rund form med kanter, tilpasset kyllingens størrelse, og legg den over risten.

5. Bind opp lårene på kyllingen med en hyssing. Legg kyllingen på folien i gryta, ha på lokk og skru platen på full styrke. La kyllingen stå i ca. 10 minutter fra det begynner å komme røyk. Trekk gryten av platen.

6. Legg kyllingen i en ildfast form. Gni sitronblandingen godt inn i kyllingen, legg gjerne litt av blandingen i hulrommet også. Sett kyllingen i stekeovn, og stek i 1-1,5 time, avhengig av kyllingens størrelse.

7. Kok potet knapt møre i en kjele med lettsaltet vann. Hell av kokevannet og legg potetene i den ildfaste formen sammen med kyllingen de siste 15 minuttene av steketiden.

8. Sjekk om kyllingen er ferdig ved å stikke en liten spiss kniv inn i lårfestet. Kommer det klar væske ut er den ferdig. La kyllingen hvile i 10-15 minutter før du skjærer i den.

Server gjerne en lett og frisk salat til den røkte kyllingen. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.