Fiolkake med rabarbra

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Saftig og god kake fylt med rabarbrakompott og pisket krem. En skikkelig nytelse for både øyne og gane. 

Ingredienser

12
Porsjoner

Sukkerbrød:

  • 5 stk egg
  • 150 g sukker
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Rabarbrakompott:

  • 450 g rabarbra
  • 2 dl sukker
  • 12 dl vann
  • 50 g jordbær

Lemoncurd:

  • 2 stk egg
  • 2 dl sukker
  • saft av 2 stk sitron
  • 100 g kaldt smør i terninger

Fyll:

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker

Glasur:

  • 3 stk eggehvite
  • 14 ts salt
  • 1 pk melis
  • 1 ts sitronsaft

fiol eller annen spiselig blomst

Slik gjør du

1.  Forvarm stekeovnen til 160 °C.

2. Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.

 

Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.

 

3. Sikt mel og bakepulver over i bollen med eggedosis.

4. Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.

5. Ha bakepapir i bunnen av en springform på 24 cm i diameter. Smør formen med smør.

6. Hell røren i formen i et sikk sakk mønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn.

7. Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt.

8. Rens rabarbra og del i 2 cm store biter. Ha rabarbra i en kjele sammen med sukker og vann. Kok opp og la det småkoke til sukkeret er oppløst og kompotten har blitt litt tykk. Del jordbær i fire og ha dem i rabarbrakompotten. Trekk kjelen til side og avkjøl.

9. Lag lemoncurd: Piske egg og sukker sammen i en kjele, ca. 1 minutt, og bland inn sitronsaft. Varm opp blandingen på svak varme og rør til den tykner. Ta kjelen av platen når den første boblen vises. Pisk inn smørterninger. Avkjøl.

10. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker. Vend kremen forsiktig inn i den avkjølte lemon curden. 

11. Skjær et lite snitt vertikalt på sukkerbrødet. Når kakebunnen fylles og lagene legges oppå hverandre vil snittet være til hjelp for å få en jevn kake.

 

12. Del sukkerbrødet i tre lag. Fordel halvparten av rabarbrakompotten på det nederste laget og legg på halvparten av kremen. Gjør det samme med lag to, og legg til slutt på siste laget med sukkerbrød.

13. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett melis og sitronsaft. Pisk til blandingen er stiv og blank. Dekk kaken med glasur og pynt med fioler eller andre spiselige blomster. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.