Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Eplevin 3

Eplevin

Ingredienser

1  porsjoner

ca. 20 flasker

  • 12- 15 kg eple som har vært frosset, men er tint
  • 500 g rosiner
  • 15 g vinsyre
  • 1 pk saga vingjær (á 5 g)
  • ca. 5 kg sukker
  • ca. 12 l vann
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (17)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Eplevinmaking er en perfekt høstaktivitet. Det er lett å lage og vinen smaker som himmelsk, fløyelsmyk nektar. En porsjon av denne oppskriften, gir ca. 20 liter eplevin. Mengde vin varierer noe avhengig av mengde saft i eplene.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner

ca. 20 flasker

  • 12- 15 kg eple som har vært frosset, men er tint
  • 500 g rosiner
  • 15 g vinsyre
  • 1 pk saga vingjær (á 5 g)
  • ca. 5 kg sukker
  • ca. 12 l vann

Slik gjør du

For å lage eplevin trenger du:

2 vinanker eller plastdunker med gjærlås

1 hevert

 

1. Rengjør vinanker og utstyret godt. Del epler i båter og ha det i vinankeret. Tilsett rosin og vinsyre. Hell i kokende vann, ca. 10 liter. Avkjøl til romtemperatur.

2. Tilsett gjær. Gjæringstemperaturen skal ligge mellom 15-18 °C.

3. Sjekk eplene etter omlag en uke med gjæring. Når eplene er vasne og gjennomsiktige kan du sile mosten med et rent kjøkkenhåndkle. Lag sukkerlake av ca. 2,4 kg sukker og 1,5 liter vann. Avkjøl og hell i mosten. 

4. La det stå i en uke. Tilsett en ny dose sukkerlake med 1,2 kg sukker og 6 dl vann.

5. La det stå i en uke til og tilsetter en ny dose sukkerlake med 1,2 kg sukker og 6 dl vann.

6. Bytt vinanker når det plopper en gang i minuttet. Bruk en hevert til å få vinen fra det gamle vinankeret til det nye. Ikke ta med bunnslammet. 

7. Etter tre måneder gjør du en ny omtapping. Slå ut karbondioksidet med en røreskje hvis du ikke vil ha bobler i vinen. 

8. Tapp vinen i rene flasker, eller la den stå i karet for modning. 

Ikke la vinen modne for lenge, da forsvinner mye av de fruktige eplearomaene.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB11 26.04.2024 17:26:19