Pepperkakehus

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Julens morsomste tradisjon - baking og pynting av pepperkakehus! Lag et sukkersøtt hus med "lovehearts", eller liker du kanskje klassikeren med non stop best. Uansett, her er er det bare fantasien som setter grenser.

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 150 g sukker
  • 112 dl mørk sirup
  • 14 ts malt nellik
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts pepper
  • 1 ts malt kanel
  • 1 stk egg
  • 2 ts natron
  • ca. 500 g hvetemel

Karamell:

  • ca. 3 dl sukker

Melisglasur:

  • 2 stk romtemperert eggehvite
  • 12 ts sitronsaft
  • 5 dl melis

Slik gjør du

  1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel, og rør godt sammen. 
  2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn egg. 
  3. Ha i natron, og sikt inn mel. Rør alt sammen til en jevn deig. Juster eventuelt tykkelsen på deigen med mer mel.
  4. Dekk til deigen med litt plastfolie og la den stå kaldt noen timer, gjerne over natten.
  5. Elt deigen med litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Skjær ut delene til pepperkakehuset etter malen og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Klipp ut mal til pepperkakehus her! 
  6. Stek husdelene midt i stekeovnen på 175 °C i ca. 10 minutter. Juster eventuelt veggene med en kniv eller en palett med en gang du har tatt brettet ut av stekeovnen. Avkjøl kakene på rist.
  7. Ha sukker i en tykkbunnet kjele, og smelt det til karamell. Bruk middels varme slik at karamellen ikke svir seg. Når karamellen er klar skru platen på det laveste. Sett sammen pepperkakehus-delene med karamellen. Obs! Vær forsiktig slik at du ikke brenner deg. Stivner karamellen raskere enn du klarer å sette sammen huset, skru opp varmen litt igjen. 
  8. Lag glasur. Pisk eggehvite på lav hastighet til den begynner å skumme. Ha i sitronsaft. Sikt inn melis litt etter litt for å unngå klumper. Miks det hele sammen på lav til middels hastighet med en grind. Når glasuren har blitt hvit, tykk og fester seg litt til kantene er den ferdig, 2-4 minutter. Tilsett eventuelt litt mer sitronsaft/vann om glasuren er for tykk.
  9. Ha litt glasur i en sprøytepose med rund tip (størrelse 6,8 eller 10) og sprøyt "taksteiner" på huset. Begynn nederst og jobb deg oppover på taket. Ha gjerne litt glasur i en sprøytepose uten tip også (eventuelt lag et kremmerhus av bakepapir), og klipp et lite hull. Dekorer huset med border og prikker etter egen fantasi. 
  10. Pynt huset med duse pastellfarger slik vi har gjort her med Lovehearts, den klassiske non-stopen, eller pynt det med den godisen du liker aller best. 
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.