skip navigation
matprat logo
Leverpostei

Vitamin A / retinol

Vitamin A, retinol, er et fettløselig vitamin som finnes i animalske matvarer.

Karoten i vegetabilske matvarer kan til en viss grad omdannes til retinol i kroppen ved behov. Av karotener er betakaroten den viktigste. Vitamin A lagres hovedsakelig i leveren, men også i fettceller, muskelvev, nyrer og skjelettet. Kroppen har et forholdsvis stort lager av vitamin A, så daglig inntak er ikke nødvendig. Vitamin A er giftig i store mengder, fordi kroppen har en begrenset kapasitet til å skille ut og bryte ned.

Vitamin A bidrar blant annet til:

  • opprettholde normal hud og slimhinner
  • opprettholde godt syn
  • immunforsvaret
  • normal omsetning av jern
  • celledifferensiering (utvikling av alle kroppens celler)
  • normal omsetning av jern

Eksempler på kilder til vitamin A i kosten

  • egg
  • hvitost, brunost
  • margarin og smør
  • tran
  • lever og leverprodukter (eks leverpostei)

I tillegg bidrar fargesterke grønnsaker og frukt med karotener.

Anbefalinger for inntak av vitamin A

Vitamin A, RE/dag Kvinner Menn Barn
 

 

 

Gravide Ammende

 

 

2-5 år 6-9 år 10-13 år
  700 800 1100 900 350 400 600
Risikogrupper for mangel For høyt inntak

Forekommer svært sjeldent i Norge

 

Underernæring

 

Kronisk alkoholmisbruk

 

Bruk av legemidler som reduserer opptak av fett fra tarmen

 

Kroniske sykdommer som påvirker opptak av næringsstoffer

 

 

 

 

Kan forekomme ved ukritisk bruk av kosttilskudd

 

For høyt inntak under graviditet kan føre til misdannelser hos fosteret

 

Kan føre til skader på leveren

 

Kan utkonkurrere opptaket av vitamin D

 

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:1.0.25.1, server:MP-PRD-WEB02 04.12.2016 09:09:16