skip navigation
matprat logo

Spekemat er norsk fast food. Det er raskt å tilberede og det er herlig digg å spise. Har du spekemat har du et utall av muligheter. Her har du noen forslag.


Det er lite som sier fest som norsk spekemat. Enkelt, godt og vakkert. Her har du gode tips til festens forretter med norsk spekemat.

Spekeskinke med parmesan og basilikum

Turmat
Enkel
Under 20 min

Løvtynne skiver av norsk spekeskinke med parmesan, basilikum og sitron er en velbalansert, enkel og sommerlig forrett med røtter i Italia. Du kan også legge den på et stort fat og servere den som en av flere tapasretter.

Ingredienser

  • 200 g spekeskinke
  • 4 ss olivenolje (extra virgin)
  • 50 g parmesan
  • 3 blader frisk basilikum
  • 1 ts kvernet pepper
  • saften av 12 stk sitron

Slik gjør du

1. Skjær spekeskinke i løvtynne skiver med en skarp kniv eller en elektrisk skjæremaskin. Du kan også bruke ferdig skivet spekeskinke. Velg helst tynne, store skiver.

2. Pensle hver tallerken med litt olivenolje. Legg skinkeskivene flatt ut på tallerkenen slik at den blir nesten dekket. Dryss over tynne flak høvlet parmesan, basilikum og kvernet pepper. Drypp over litt sitronsaft og noen dråper olivenolje.

 

Tips: Server gjerne med ristet eller sprøstekt loff.

 

Norsk spekemat er et smakfullt vårtegn. Helt fra vikingtid var det vanlig at høstens slakt hang og godgjorde seg over vinteren i stabbur over hele landet. Når gjøken gol om våren, var det like mye et signal om at spekematen var modnet og klar, som at sommeren var om hjørnet.

 


French toast med spekeskinke

Turmat
Enkel
Under 20 min

French toast eller på norsk arme riddere, og er best kjent i søt utgave. I denne oppskriften er det søte byttet ut med parmesan og sennep – noe som gir en ekstra velsmakende toast som er nydelig sammen med tynne skiver av norsk spekeskinke og en rask tomatsalat.

Ingredienser

  • 6 stk egg
  • 212 dl melk
  • 25 g revet parmesan
  • 12 ts dijonsennep eller sennepspulver
  • 12 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 1 ts tabasco
  • 8 skiver loff eller annet brød, gjerne daggammelt
  • 2 ss margarin til steking

  • 4 stk tomat i terninger
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 2 ss olivenolje
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper

  • 200 g spekeskinke

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 125 °C.
  2. Visp sammen egg, melk, parmesan, sennep, salt, pepper og tabasco i en stor bolle. Legg to brødskiver i eggeblandingen til de blir gjennomtrukket av blandingen.
  3. Ha litt margarin i en varm stekepanne. Når margarinen slutter å bruse legg i skivene. Stek dem et par minutter på hver side, til de har fått en gyllenbrun farge. Legg skivene over på et bakepapirkledd stekebrett.  
  4. Legg neste runde med brødskiver  i eggeblandingen og gjenta stekeprosessen. Sett brettet i ovnen når du har stekt ferdig alle skivene, slik at toasten holder seg varm. 
  5. Bland tomat, persille og olivenolje, og smak til med salt og pepper.

Server varme french toast med en smakfull spekeskinke og den friske tomatsalaten.