Oksestek

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Oksestek er en klassiker som vekker gode minner for mange, og som aldri vil gå av moten. En mør og saftig oksestek passer til alle livets store anledninger – og til søndagsmiddagen.

Ingredienser

  • 112 kg surret oksestek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • 5 dl vann

Rødvinssaus:

  • 712 dl rødvin
  • 3 stk sjalottløk
  • 712 dl oksekraft eller buljong
  • 150 g usaltet smør
  • 34 ts salt
  • 34 ts nykvernet pepper

Slik gjør du

  1. Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
  2. Skrell løk og gulrot, del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt. Hell vann i formen. Sett den i forvarmet stekeovn på 125 °C. Etterfyll med vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
  3. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken, men beregn ca. 2 1/2 time. Når termometeret viser 65 °C er steken rosa inni. Ved 70 °C er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
  4. Lag saus mens steken er i ovnen. Finhakk sjalottløk og ha den i en gryte sammen med rødvin. Kok det inn til 1/4 (til det får en "marmelade" konsistens), dette tar minimum 30 minutter. Tilsett kraft og kok det inn til halve mengden, ca. 15 minutter. Sil sausen, og visp inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt og pepper.

NB: Sausen skal ikke koke etter at smøret er vispet inn!

Oksesteken smaker godt med kokte eller fløtegratinerte poteter og smørdampede grønnsaker.

 

Posesauser er utmerket, men kan gjerne piffes opp med krydder og andre smakstilsetninger. Bruker du kraften fra langpannen som væske får du masse smak.

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.