Julemiddagen 2014

Er det én dag i året hvor man slipper å lure på hva man skal ha til middag så er det julaften. Da skal man ha svineribbe eller pinnekjøtt. 

Den saken er helt grei: Nordmenns julemattradisjoner står nemlig fjellstøtt - i hvert fall hvis vi snakker om selve julaften.

Foruten poteter, saus og diverse tilbehør, fylles 54 % av middagstallerkene med svineribbe og 33 % av middagstallerkene med pinnekjøtt på julaften. I tillegg er det rundt 5 % som sier de spiser julepølser og medisterkaker, men det er vel rimelig å anta at dette deler tallerken med ribbe i svært mange tilfeller.

Andre matvarer er i liten grad representert på middagsbordet akkurat denne kvelden. Pizza for eksempel, spises det veldig lite av på julaften, verken til middag, lunsj, brunsj eller annen type formiddagsmat. Det viser nå i alle fall våre undersøkelser. Det er ribbe og pinnekjøtt som gjelder. Og det ser ikke ut til at dette er noe folk har tenkt å endre på med det første, disse tallene har vært imponerende stabile de siste 15 årene.

Pinnekjøtt versus svineribbe

Vestlendingene tviholder på sitt pinnekjøtt i like stor grad som østlendingene sverger til sin ribbe: Det spises klart mest pinnekjøtt på Vestlandet, mens det spises klart mest ribbe på Østlandet.

Tilsvarende spises det klart minst pinnekjøtt på Østlandet, mens det spises klart minst ribbe på Vestlandet. Da snakker vi for øvrig om Østlandet uten Oslo. I Oslo, Midt-Norge og Nord-Norge er fordelingen mellom ribbespisere og pinnekjøttspisere ganske likt tallene på totalnivå. Den virkelig store skillelinjen når det gjelder norske julemattradisjoner synes altså å følge Langfjella.

Nyttårsaften

Nyttårsaften er en dag hvor vi har et litt mer avslappet forhold til tradisjoner, og heller har fokus på fest og moro. Således preges årets siste festmåltid mer av festligheter enn av tradisjoner, og vi varierer i større grad mellom ulike råvarer og menyer. Dette gjenspeiler også tallene over hva vi spiser som hovedrett til middag denne siste av årets aftener: selv om vi har to klare «vinnere» i kalkun (spises av 34 %) og pinnekjøtt (spises av 15 %), er det likevel langt større spredning i hva man spiser på nyttårsaften enn hva tilfellet er for julaften.

 

FAKTABOKS:

SLIK SPISER VI OSS GJENNOM JULAFTEN (Ipsos MMI 2013)

Dette spiser vi:

Hva spises hvor:

  • 54 % Ribbe
  • 33 % Pinnekjøtt
  • 6 % Julepølser
  • 5 % Medisterkaker
  • 5 % Kalkun
  • 2 % Skinkestek
  • 1 % Torsk
  • Oslo:                      ribbe 59 %, pinnekjøtt 24 %
  • Østlandet:            ribbe 73 %, pinnekjøtt 14 %
  • Vestlandet:          ribbe 20 %, pinnekjøtt 68 %
  • Midt-Norge:        ribbe 56 %, pinnekjøtt 38 %
  • Nord-Norge:        ribbe 50 %, pinnekjøtt 33 %

 

SLIK SPISER VI OSS UT AV ÅRET PÅ NYTTÅRSAFTEN (Ipsos MMI 2013)

Dette spiser vi:

Hva spises hvor:

  • 34 % Kalkun
  • 15 % Pinnekjøtt
  • 10 % Annet kjøtt
  • 7 % Ribbe/svineribbe
  • 5 % Biff/helstekt indre-/ytrefilet
  • 3 % Tapas
  • 3 % Kylling
  • Oslo:                      kalkun 29 %, pinnekjøtt 9 %
  • Østlandet:            kalkun 40 %, pinnekjøtt 7 %
  • Vestlandet:          kalkun 27 %, pinnekjøtt 30 %
  • Midt-Norge:        kalkun 33 %, pinnekjøtt 19 %
  • Nord-Norge:        kalkun 36 %, pinnekjøtt 14 %
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.