Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Spekematanretning

Hva er spekemat og spekepølser?

Å speke betyr å tørke, og er vår eldste form for konservering av kjøtt. Det ligger generasjoner av god, norsk mattradisjon bak den spekematen vi serverer i dag.

Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet - noen ganger også røkt. Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.

Spekemat er saltede, spekede eller tørkede hele kjøttstykker som kan være røkt eller urøkt, for eksempel spekeskinke og fenalår.

Spekepølse er produkter med hakket eller kvernet, renskåret kjøtt og fett tilsatt krydder. Det finnes også varianter med innmat og blod.

Fenalår

Fenalår er låret fra får eller lam og finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det som et helt lår, uten ben, eller ferdig oppskåret i skiver på brett eller i mindre forpakninger.

Spekeskinke

Spekeskinken er den vanligste formen for spekemat. Den er fra låret på grisen, og finnes i mange varianter og kvaliteter. Hel spekeskinke med ben er stor og kan være litt uhåndterlig å skjære i pene skiver. Til gjengjeld er den et godt utgangspunkt for den som vil at skinken skal vare hele sommeren.

Ferdig oppskåret spekeskinke i tynne skiver fås i mange forskjellige utgaver og kvaliteter. Det har kommet flere sorter med modnet eller vellagret norsk skinke på markedet.

Westfaler eller pæreskinke

Westfaler og pæreskinke er hele skinker uten ben. De er lette å skjære i pene skiver. Skinkene kan kjøpes hele eller ferdig oppskåret i tynne skiver på brett eller i mindre forpakninger.

Fårepølse

Fårepølse er typisk norsk! Den er laget av hakket kjøtt av får eller lam, den kan også inneholde kjøtt fra storfe, svin og geit. Det vanligste er å kjøpe den ferdig oppskåret, men den finnes også i snabb som man kan skjære opp selv.

Spekebrett

Dette er flere sorter spekemat samlet på et brett. De vanligste sortene er spekeskinke, salami, morrpølse, og fårepølse. Brettene fås i ulike størrelser og er praktiske på tur eller til små anledninger.

Spekekjøtt

Hele stykker av kjøtt som er saltet og speket. Det finnes speket reinkjøtt, tørket reinkjøtt, speket elgkjøtt, speket hjerte og tunge. Røkt dyrekjøtt er i de fleste tilfeller laget av renskåret hestekjøtt. Spekekjøttet har lange tradisjoner i Norge.

Morr

Morr, mør, eller mårpølse er den gode norske "urpølsa". Den finnes i utallige varianter og består av hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Hva slags kjøtt som brukes varierer stort. Får og viltkjøtt er vanligst, men svinekjøtt, storfe, innmat, blod. m.m. brukes også. Morr selges i hele kveiler, i ringer, snabber og ferdig oppskåret.

Svartpølser

Disse pølsene kalles gjerne for stabburpølse. I svartpølser blir det brukt renskåret kjøtt av sau og lam, storfe og svin, og eventuelt litt hestekjøtt. Den mørke fargen kommer av at det er brukt litt blod i blandingen. Fåes i flere varianter, som hele pølser, skiver og snabb.

"Sydlandsk"

De senere årene har det kommet en del norskproduserte spekepølser som har sin opprinnelse i Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Disse er ofte litt grovere hakket og litt mer krydret; f.eks: Pepperoni og Chorizo.

Spesialpølser

Mange av de mindre spekepølseprodusentene bruker lokale råvarer som elg, rein og lam til å lage morsomme, spennende produkter: Rødvinspølser, snackpølser, ølpølser, viltpølse og snabber.

Salami

Ett av vårt mest populære pålegg. Salami er laget av hakket storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Den fås i mange varianter og kryddersmaker, som hele pølser, snabber eller oppskåret i skiver.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8741, server:MP-PRD-WEB14 26.04.2024 04:22:23