Ved siden av

Det kan virke litt urettferdig, men det er bare i navnet. Tilbehør er viktig på tallerkenen! Prøv nye varianter.

Vi er tro mot julens tradisjoner. Er vi vokst opp med juletre og fuglenek, skal det mye til om vi ikke fører det videre. Det samme gjelder maten. Vi tuller ikke med julematen, og uansett hva du tradisjonelt spiser på juleaften eller noen av juledagene har vi ikke lett for å endre disse mattradisjonene. Allikevel; julematen gir muligheter. Uante muligheter, som strekker seg ut over surkålen og waldorfsalaten. Test ut ribba eller kalkunen med et nytt tilbehør. Smakfullt! Her kommer et knippe forslag:

Appelsinsalat

4 porsjoner

Ingredienser

4 appelsiner

1 finhakket rødløk

Friske urter: frisk mynte, basilikum, persille og koriander er nydelig grønt til

2 ss olivenolje

Slik gjør du

1. Skjær skallet av appelsinene og skjær dem i skiver.

2. Hakk urtengranateplet, og ta ut granateplefrøene.

3. Legg skiver av appelsin på en tallerken og dryss med granateplefrø og hakket grønt etter smak.

4. Ringle over med olivenolje.

Spinat med rosiner og pinjekjerner

4 porsjoner

Ingredienser

250 g frisk baby spinat

1 fedd hvitløk

100 gram pinjekjerner

100 gram rosiner

1 ss olivenolje til steking

Salt og nykvernet pepper

Slik gjør du

1. Vask spinat i kaldt vann, og tørk forsiktig bladene i et ren kjøkkenhåndkle.

2. Skrell hvitløk og hakk det fint.

3. Stek hvitløk, pinjekjerner og rosiner i olje i en stekepanne, til pinjekjerner er lett gylne.

4. Ha spinaten i pannen og snu i den med to tresleiver. La spinaten få 4-5 minutter i pannen, slik at den er gjennomvarm. Krydre med salt og pepper.

5. Server med det samme.

Kålsalat med epler og sennepsdressing

 

4 porsjoner

Ingredienser

400 g finhakket grønnkål, kål eller kål

2 ts salt

2 ts sukker

2 epler

2 granatepler

50 g salte mandler (kan erstattes av andre salter nøtter)

Sennepsdressing

2 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

2 ss kremfløte

1 ts Dijon sennep

1 ts flytende honning

Slik gjør du

1. Skjær kålen i strimler. Skyll kålen godt og tørk den i et kjøkkenhåndkle eller i en salatslynge.

2. Ha kålen i en bolle og dryss over salt og sukker. Bland godt, og la kålen trekke i 30 minutter.

3. Halvere eplene, fjern kjernehuset, og skjær eplene i tynne båter. Ha epleskivene i bollen. Halvere granatepler og ha frøene i salaten.

4. Pisk ingrediensene til dressingen sammen, og ha dressingen over i salaten.

5. Hakk mandlene. Dryss med hakkede mandler over salaten, og smak til med salt og pepper.

Rådkålssalat med granateple

4 porsjoner

Ingredienser

½ rødkål, ikke for stort

1 eple

½ rødløk

½ granateple

Dressing

2 ss majones

1 ss honning

1 ½ ss sennep

2 ss kremfløte

1 ss lime eller sitronsaft

1 ss olivenolje

Salt, pepper

Slik gjør du

1. Skjær rødkål i tynne skiver og del skivene. Kålen skal ikke være finhakket, men være passelige

biter til å spise. Ha den strimlede kålen i en stor bolle.

2. Skrell og hakk rødløk fint. Skjær eplet i små terninger, er det ikke nødvendig å skrelle det.Ha eplebitene og løken i bollen. Skjær granateplet i to, bank overflaten godt med den flate enden av en stor kniv eller en tresleiv, og skrap ut frøene. Sorter ut de hvite “hinnene”, de smaker ikke godt. Bland kjernene i salaten, men spare litt til pynt.

3. Bland majones med de øvrige ingrediensene og krydre godt med salt og pepper. Hell dressingen over salaten og bland den godt inn, så dressing er virkelig godt fordelt. Pynt med granateplefrø. Salaten kan spises med en gang, men blir enda bedre dag to.

Brunede kartofler

 

4 porsjoner

Ingredienser

800 gram små runde poteter

0,5 dl sukker

3 ss vann

15 gram smør

Slik gjør du

1. Kok potetene til de er møre. Hell av potetvannet. Skrell potetene mens de er varme, og avkjøl dem. Potetene skal være helt avkjølt.

2. Rør sukker og vann sammen, og hell i en varm panne av stål eller støpejern. Unngå alle former for non-stick belegg.

3. Sett ned temperaturen til medium varme. La vannet fordampe samtidig som at sukkeret smelter. Metoden sikrer at sukker smelter jevnt og det er ingen risiko for at sukkerblandingen svir seg.

4. Når vannet har kokt bort, og karamellen har ønsket farge, tilsett smøret.  Når smøret har blandet seg godt inn i karamellen, legg i de kalde potetene. De må være kalde - ellers har de en tendens til å gå i oppløsning i karamellen.

5. Rør potetene i pannen til de er gjennomvarme. Det tar 10-12 minutter.

Serveres umiddelbart.

Fylte aprikoser

4 porsjoner

Ingredienser

 3 dl vann

 200 gram sukker

 225 gram tørkede aprikoser

 1 ss sitronsaft

 100 gram kremost

1 ts malt kanel

 2 ss hakkede usaltede pistasjenøtter

Slik gjør du

1. Bland vann og sukker i en kjele. La det koke opp. La det koke til det er en sirup.

2. Tilsett aprikoser og sitronsaft. La aprikosene småkoke i åtte minutter i sirupen.

3. Ta aprikosene opp med en hullsleiv, og le dem renne av og avkjøles i en sikt.

4. Bland kremosten med kanel og en spiseskje av sirupen.

5. Skjær et snitt i hver av de avkjølte aprikosene. Fylle aprikosene med ostekremen. Dryss over nøtter.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.