Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
biryani masala

Krydder du kan lage selv

Lager du kryddermiksen selv, kan du lettere justere mengde salt og sukker, og tilpasse smakene sånn som du liker det! Hjemmelaget krydderblanding gjør matlagingen enklere, og ikke minst gjør det ofte godt for lommeboka også. 

Fem tips før du setter i gang:

  1. Krydder kan miste styrke og smak over tid, så lager du en krydderblanding som brukes mer sjeldent, kan du med fordel lage mindre porsjoner om gangen. Er derimot krydderet flittig brukt, og brukes opp fort, kan du lage en stor porsjon med en gang.
  2. Oppbevar krydderet tørt og mørkt, for å bevare smakene best mulig. Krydder bør heller ikke oppbevares varmt, så unngå å ha det i nærheten av stekeovnen eller i direkte sollys. 
  3. Merk de ferdige krydderblandingene med dato og ingredienser, så det er lett å holde oversikt. Det er også lurt å merke kjøpt krydder med kjøpsdato, så de ikke blir stående for lenge og tape smak. 
  4. De fleste krydderblandinger kan enkelt brukes til marinade. Det gjøres ved å blande krydderblandingen med nøytral olje, og eventuelt andre sauser som passer til. Fajitaskrydder er for eksempel godt å blande med olje, soyasaus, worchestershiresaus, lime og appelsin.  
  5. Tomme syltetøyglass og lignende glass er perfekt å bruke for oppbevaring av krydder. Vask det godt, tørk helt og sett på ny etikett. Gjenbruk er godt for både miljø og lommebok. 

Tacokrydder

tacokrydder

Er taco en gjenganger i helgene?  Da kan det være en fordel å lage tacokrydderet selv! Bland sammen alle ingrediensene, og ha krydderblandingen over i et rent og tørt glass med tett lokk. 

Du trenger:

3 ss chilipulver

2,5 ts malt chilipepper, helst chiliflak

2,5 ts tørket oregano

2 ss malt spisskummen

2 ss paprikapulver

2,5 ts hvitløkspulver

1 ss salt

2 ts sort pepper

0,25 ts malt anis

Shawarma krydder

ShawarmakrydderShawarma-krydder brukes til mange forskjellige retter i Midtøsten, og smaker nydelig til lam. En enkel måte å lage skikkelig comfort food hjemme!

Du trenger:

1 ss malt spisskummen

1 ss malt koriander

2 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 ts malt allehånde eller 0.5 ts malt nellik

1 ts malt kanel

1 ts hvitløkspulver

0,5 ts kajennepepper

2 ts salt

0,5 ts pepper

Gyros krydder

GyroskrydderGyros-krydder er krydderblandingen som brukes til den greske favoritten, som stammer fra Hellas. Krydderet består av aromatisk smaker, en sammensetning som enkelt løfter retten.

Du trenger:

2 ts hvitløkspulver

2 ts tørket oregano

2 ts tørket basilikum

1 ts løkpulver

1 ts tørket persille

1 ts tørket dill

0,5 ts tørket timian

0,25 ts malt kanel

0,25 ts malt muskat

1 ts tørket merian (kan sløyfes)

1 ts chiliflakes

2 ts salt

1 ts kvernet pepper

 

Za’atar krydderblanding

Za'atar krydderblandingDette er krydderblandingen som tar deg til Midtøsten. Her kombineres den nøtteaktige smaken fra ristede sesamfrø med aromatiske urter som oregano og merian og syrlighet fra sumak. Kryddermiksen finnes i flere kombinasjoner, og her har du vår.

Du trenger:

2 ss ristede sesamfrø

2 ss oregano

2 ss merian eller mer oregano

2 ss sumac

½ ts salt

½ ts spisskumen

Fajita krydder

Meksikanske kyllingfajitasMeksikanske smaker som passer like godt til kylling, svin, storfe eller vegetaralternativer. Oppbevar fajitaskrydder tørt, og bland den med for eksempel olje, soyasaus, worchestershiresaus,  lime og appelsin for å bruke den som marinade.

Du trenger:

2 ts chilipulver

1 ts salt

1/2 ts sukker

1 ts paprikakrydder

1/4 ts røkt paprikakrydder

1/2 ts hvitløkspulver

1/2 ts spisskummen

1/4 ts kajennepepper

Pumpkin spice

Krydderblandingen "Pumpkin Spice"Pumpkin spice, eller gresskarkrydder om du vil, er krydderblandingen amerikanerne ofte blander i sin pumpkin pie. Krydderet består som oftest av kanel, muskatnøtt, ingefær og nellik – varme krydder som fort kan assosieres med jul.

Du trenger:

3,5 ss malt kanel

2,5 ts malt muskat

2,5 ts malt ingefær

1,25 ts malt nellik

Kinesisk five spice krydder

Fivespice-ribbe med rødkålsalatEn godt brukt kryddermiks i det kinesiske kjøkkenet. Den skal være en perfekt miks av bittert, søtt, surt og salt. Bruk den som rub, eller i en marinade med olje

PS! Rist krydderne (utenom kanel) lett i en tørr stekepanne, før de knuses sammen i en morter.

Du trenger:

1 ss stjerneanis, hel

1,5 ss fennikelfrø, hel

1,5 ss rød sichuanpepper, hel

1 ts kanel

2 stk nellikspiker, hel

Italiensk krydderblanding

Smak av Italia på eget kjøkken? Ja takk! Kan brukes til blant annet pasta, pizza og andre italienske retter.

Du trenger:

3 ss tørket basilikum

1,5 ss tørket oregano

1,5 ss tørket rosmarin

2 ss tørket timian

1 ts tørket merian

1 ss paprikapulver

Podcast-episode: Fem grep for å uppe tacoen

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB13 02.05.2024 02:17:21