Real American Thanksgiving

Har du studert eller oppholdt deg i USA av andre grunner, har du antakelig fått oppleve å feire Thanksgiving på ekte, amerikansk vis. For amerikanerne står raushet, omsorg og sosialt fellesskap i høysetet på denne så tradisjonsrike høsttakkefesten. 

Thanksgiving er fjerde torsdag i november hvert år. Tanken bak feiringen er å vise takknemlighet for godene som jorden bringer, og å vise omtanke for hverandre. 

Menyen har holdt seg gjennom fire hundrede år: På Thanksgiving er det kalkun som er helten. Når det gjelder stuffingen, kan imidlertid diskusjonene gå høyt. Her har hver familie sin tradisjonsrike oppskrift. Andre råvarer som er mye brukt i amerikanskje Thanksgiving- middager, er mais og tranebær. Det er også vanlig at gjestene får i oppgave å lage litt mat hver og ta med til vertskapsfamilien. Noen lager stuffing, andre tar med grønnsaksretter og noen lager dessert.
 
Historien bak Thanksgiving-feiringen

Vinteren 1620 seilte skipet "Mayflower" fra England over Atlanterhavet til Amerika. Ombord var drøyt hundre forfulgte, engelske pilegrimer som skulle bosette seg i Amerika. Overfarten varte i to måneder, og nesten halvparten av passasjerene omkom i løpet av reisen. De som overlevde gikk i land i det som i dag heter Massachusetts og Rhode Island. Området var fra før bare bebodd av indianere.

Indianerne tok godt imot de medtatte, nye innbyggerne og hjalp dem i den vanskelige, første tiden. Hvetekornet, som pilegrimene hadde brakt med seg over til Amerika, ville ikke spire i den nye jorden. Indianerne lærte dem i stedet å dyrke mais og andre nye grønnsaker. De lærte dem også kunsten å jakte i området og å holde kalkun. Da høsten kom og grøden var i hus, ønsket pilegrimene å invitere indianerne til en høsttakkefest for å vise sin takknemlighet for all hjelpen de hadde fått og for en vellykket avling.

 I 1789 proklamerte George Washington den 26. november til Thanksgiving-dagen til ære for innstiftelsen av staten USA. I 1863 forandret president Lincoln det til å være den fjerde torsdagen i november, og med noen få unntak har amerikanerne feires Thanksgiving denne dagen, som også er en uoffisiell start på julesesongen.

Thanksgiving assosieres med en rekke symboler og matvarer. Kalkunen er en del av den tradisjonelle Thanksgiving-middagen. Det er ulike teorier om hvorfor det ble akkurat den råvaren, men forklaringen ligger nok i tilgangen på råvaren gjennom at de holdt kalkun.

Tranebær er like selvfølgelig tilbehør, trolig fordi pilegrimene kunne høste dem i mengder. Mais hører også til Thanksgiving-feiringen til minne om pilegrimenes første avling. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.