Bærskogen kaller

Plutselig er augustkveldene mørke og vi aner et snev av høst i luften. Men fortvil ei, borte i lia lokker vitaminrike bær og myrer fulle av gylne, solmodne multer.

Kari Finngaard

Kari Finngaard er matskribent, forfatter, fotograf og billedkunstner. Hun er bosatt i Oslo, men tilbringer det meste av sommeren på husmannsplassen på Finnskogen.

Det er på tide å ta fram bærspannet, pakke sekken og teste finnerlykken. Skogsbær egner seg utmerket til desserter og kaker. Blåbær er ofte fast følge i muffins, til pannekaker og i bærsauser. Gylne multer passer i likører, for ikke å glemme julens favoritt: krumkaker med multekrem. Høsten er tiden for å fråtse i markens grøde. Hjemmelaget smaker best. Har du et til overs, er syltetøy i glass med sløyfe og merkelapp en spiselig gave for en fødselsdag, vennefest eller julehilsen.

På med støvler og ut på tur.
Velg kun råvarer av god kvalitet. Kast overmodne og ødelagte bær. Vær nøye med hygienen. Bruk rene sylteglass med gummiring, den forhindrer at det kommer luft inn i glasset. Skum syltetøyet godt, for skummet inneholder bakterier og muggsopp. Glassene bør oppbevares på et tørt, kjølig og mørkt sted. Syltetøy uten konserveringsmiddel holder seg 3-4 uker i kjøleskapet. Det er lurt å merke sylteglassene med innhold og dato.

 

 

Karis gyldne multesyltetøy

Multer er skogens gull. Kari Finngaard anbefaler å putte dem nyplukkede ned i små frysebokser til julaftens dessert med krem eller is. Kan du ikke vente, prøv dette smakfulle syltetøyet så snart bærene er i hus. 
  • 500 g modne multer
  • 100-150 g sukker
  • Rens multene.
  • Putt dem i en kjele.
  • Kok sakte opp.
  • Tilsett sukker, rør godt.
  • Kok på middels varme uten lokk ca. 15 minutter.
  • Rør om underveis, skum av.
  • Hell multesyltetøyet på rent glass mens det er varmt.
  • Sett på lokk.
  • Oppbevares kjølig.
 
Mange regner multer som kongen av de viltvoksende bærene.

 

Vannbakkels med blåbær

Luftige, små kaker med vaniljekrem og blåbær.

  • 3 dl vann
  • 75 g smør
  • 3dl hvetemel
  • 3 egg

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 210 grader.

2. Kok opp vann og smør.

3. Tilsett mel, rør kraftig.

4. Ta kjelen bort fra varmeplaten.

5. Tilsett ett og ett egg av gangen.

6. Rør godt til en jevn deig.

7. Form topper på en bakepapirkledd plate.

8. Stek i ovnen ca. 30 minutter uten å åpne ovnsdøren.

9. Avkjøl.

Forførerisk godt: Vannbakkels med blåbær

 

Inspirasjon til spiselige minner

Tradisjonelle konserveringsmetoder som sylting, safting og hermertisering, er igjen kommet på moten. Her er bokstips til deg som vil sikre deg spiselige minner på glass.

Ut på bærtur

Alt om hagebær og ville bær, er en fin guide til fristende bær både fra naturens eget spiskammer  og hagen. Boken er rikt illustrert med fristende bilder og nostalgiske illustrasjoner.

Små gleder på glass

Pickles, oljer, chutney, snaps og marmelade, - her får du oppskrifter på rene råvarer, tradisjonsrike konserveringsteknikker og spennende smaker.

Forlag: Cappelen Damm

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.