Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Tarmflora

Hva er tarmflora?

Tarmflora er hot topic innenfor helse og ernæring. Stadig oftere hører vi om mat og kosthold som skal være bra for både tarmfloraen og helsen vår.

Bakerier i tarmen

Tarmfloraen er en betegnelse på samlingen av bakterier som lever i tarmen vår. Og det er ikke så rent få, flere titalls milliarder bakterier lever i kroppen vår. Til sammen utgjør de det forskere kaller vårt mikrobiom. Og faktisk er det sånn at antallet celler i mikrobiomet overstiger antallet menneskeceller i hele kroppen vår.

Ikke bare er de mange, men det finnes også flere hundre forskjellige arter av bakterier i tarmsystemet hos mennesker og dyr. Det er et eget lite økosystem der inne, der de ulike artene bidrar på ulikt vis gjennom en kjemiske og biologiske prosesser.

Hva gjør de der inne?

Cellene i kroppen vår utfører en rekke prosesser der de bryter ned kjemiske stoffer og produserer nye. Mange av disse molekylene som lages sendes ut av cellene og til blodsystemet som transporterer de rundt i kroppen der de blir tilgjengelig for alle de andre cellene i kroppen. På den måten kan cellene et sted i kroppen påvirke celler og organer som ligger plassert helt andre steder.

Det som er spennende, er at bakteriene kan ta del i dette systemet. De produserer nemlig også ulike kjemiske stoffer, for eksempel små proteiner og enzymer, som cellene i kroppen vår kan fange opp, tolke og bli påvirket av. På den måten kan bakteriene i tarmen sende ut signaler i form av molekyler, som tas opp av hjerte, hjerne og hormonsystemer fra blodbanen.

Tarmbakteriene påvirker helsen vår

Tarmfloraen er et ganske nytt forskningsfelt, men de siste årene har det blitt publisert mange studier. Her kommer det frem at bakteriene som lever i tarmen er i stand til å påvirke helsetilstanden vår. Noen bakterier produserer et slags slimaktig stoff som virker beskyttende mot infeksjoner i tarmen, mens andre produserer stoffer som er viktige for immunsystemet, fordøyelse eller insulinreguleringen. Flere studier har funnet sammenhenger mellom tarmfloraen og diabetes, tarmsykdommer og en rekke autoimmune tilstander. Mye tyder på at en del av løsningen når det gjelder behandling og forebygging kan ligge i tarmfloraen. 

I tillegg til bakterier som er gunstige for helsen vår, finnes det også bakterier som kan øke risikoen for sykdom og helseplager. Flere studier har vist at en forstyrrelse eller ubalanse i tarmfloraen kan bidra til økt forekomst av bakterier som kan forårsake inflammasjoner og betennelseslignende tilstander.

Kan vi påvirke tarmfloraen?

Akkurat som man kan påvirke hvilke bakterier som lever i en glasskolbe på laboratoriet, kan man også påvirke sammensetningen av bakterier i tarmen. I glasskolben kan man kontrollere hvilke bakterier som trives gjennom å tilsette ulike næringsstoffer. Det samme gjelder tarmen – maten og næringsstoffene du tilfører virker inn på bakteriene. Kostholdet har dermed stor innvirkning på tarmfloraen. I tillegg ser man at faktorer som alder, stress, aktivitetsnivå, øvrige sykdommer og genetikk også har en effekt. Derfor er det ingen mirakelkur eller diett som fungerer for alle, men det er mye som tyder på at vi ved hjelp av enkle grep kan forbedre tarmfloraen.

Blant annet har man sett av ved å spise lettløselige fibre, som man finner i grønnsaker og frukt, kan øke forekomsten av bakterier som produserer det slimaktige stoffet som virker beskyttende for tarmen. Å spise sunt og variert er antatt å være det beste for tarmfloraen.   

Sist oppdatert: torsdag 23. juni 2022

Podcast-episode: Maten magen din digger

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB14 02.05.2024 19:00:09