Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grillet lammestek med tilbehør

Klart for variasjoner

En buffet kan være så mangt, og kan varieres i det uendelige. Enten du velger et tradisjonelt, norsk koldtbord, spanskinspirerte tapas eller Midtøstens meze kan rettene variere enormt. I denne artikkelen hjelper vi deg med valgene og gir deg de beste tipsene til hvordan du kan lage en imponerende buffet til den store dagen uten å slite deg ut!

Store markeringer betyr mange gjester og mye mat. Det er gjerne hovedpersonene som legger føringer for hva slags fest det skal være - en "ordentlig" middag med flere retter, bordkort og servering ved bordet, eller en mer uformell stil, med buffet, mingling og free seating. Uansett er det mye å huske på og mange avgjørelser som skal tas, avhengig av hva slags anledning det dreier seg om. 

Velger du en buffet, er det kun fantasien og kapasiteten som setter grenser. Med god planlegging er det ingen sak å lage mat til mange, siden mange av rettene ofte kan forberedes eller lages ferdig i god tid før gjestene kommer. På den måten får du mulighet til å være gjest i ditt eget selskap.

Bruschetta med røkelakskrem

Bruchetta med røkelakskrem er en av mange deilige småretter som kan forberedes i god tid og er enkle å anrette på fat til mange. 

Mengdeberegning

Det kan være vanskelig å beregne mat til mange. Hvor mye mat du trenger vil variere mye om du har småspiste eller storspiste gjester. En god regel er å beregne ca. 500 gram mat per person, der om lag halvparten er kjøtt eller fisk. Jo flere retter du har, jo mindre beregner du av hver rett. Gutter og menn spiser nesten alltid mer enn kvinner, eldre og barn, så ta det med i beregningen. Brød regnes utenom de øvrige rettene. 

Fritt valg

For mange er det tradisjonelle norske koldtbordet førstevalg når noe skal feires. Enten du lager det fra bunnen eller får det levert, er dette noe som alltid er smakfullt og inneholder retter som alle kan like. Gravet laks, roastbiff, svinestek, kyllinglår, eggerøre, kabaret, potetsalat og waldorfsalat er klassiske gjengangere. Og alle kjenner godt til kombinasjonene laks og eggerøre, skinkestek og surkål eller reker og majones.

Strengt tatt finnes det ingen skrevne regler for hva som hører hjemme på et koldtbord, men bare navnet fører til visse forventninger. Selv om det heter "koldt", er det gjerne også noen varme retter på bordet. Tradisjonsmat er i vinden og vil nok gjøre flere av gjestene blanke i øynene. Men om du også tør leke deg litt og prøve noen nye smakskombinasjoner vil du mest sannsynlig høste mye ros fra alle og enhver. 

HELSTEKT FILET AV STORFE

Helstekt indrefilet, entrecôte eller roastbiff er alltid populært på et koldtbord, ser lekkert ut og kan forberedes i god tid.

Tradisjonelt norsk koldtbord

Med gode norske råvarer er det en enkel sak å lage et skikkelig godt koldtbord, som garantert inneholder noe som alle liker. Rettene under er ganske klassiske, men hva som står på bordet vil påvirkes av hvor man bor i landet, og hvilke tradisjoner man har. 

  • Røkelaks og eggerøre
  • Roastbiff (kald eller varm)
  • Stekte kyllinglår
  • Spekemat og potetsalat
  • Karbonader eller kjøttboller med løk
  • Hel, kokt laks eller ørret
  • Reker og majones
  • Kabaret og remulade
  • Kalkun i skiver og waldorfsalat
  • Gravlaks og sennepssaus
  • Grønn salat med dressing
  • Pasta og kyllingsalat
  • Brød og smør

Noe for alle

Det vil alltid være noen som foretrekker det trygge og kjent på buffeten, og andre som gleder seg til nye og spennende smaker. En av de største fordelene med å velge en buffet, er at du kan kombinere det trauste med det eksotiske ved hjelp av ulike spennede tilbehør, og dermed tilfredstille alle. Et par fargerike salater og noen spicy sauser og dipper er alt som skal til for å gjøre det tradisjonelle mer spennende. 

Tabbouleh

Frisk opp det tradisjonelle utvalget på koldtbordet med den deilige salaten tabbouleh - full av smak og farger, og deilig tilbehør til det meste. 

Høres det uoverkommelig ut? Husk at du har lov å jukse. Flere retter kan lages god tid i forveien og fryses, for eksempel paier og kjøttboller. Alt trenger ikke være hjemmelagd fra bunnen av. Det meste kan kjøpes ferdig i butikken, eller du kan bestille en del av rettene fra et cateringfirma, og supplere med dine egne spesialiteter. Litt ekstra pynt på fatene, noen skåler med cherrytomater og bær er også enkle grep for å løfte en buffet til et nytt nivå. Et annet godt alternativ kan være å be familie eller venner å ta med seg en rett hver til koldtbordet. Variasjonen kan bli stor og alle får smake på nye spennende retter.

Hummus med sprø topping

Hummus kan godt lages et par dager før den skal serveres, og gjøres ekstra spennende og smakfull med topping av stekte kikerter og granateplekjerner.

Buffet med en vri

Tapas, meze eller asiatisk vri på buffeten? Mulighetene er mange, så det kan være lurt å bestemme seg for hvilken retning man vi ta det, og holde seg til det.  Her er noen tips til retter som kan passe.

  • Ulike typer pai
  • Krydrede kjøttboller
  • Helstekte stykker av kjøtt
  • En frisk potetsalat eller ovnsstekte poteter
  • Grillspyd med kjøtt eller skalldyr
  • Gode oster med tilbehør som nøtter i honning eller marmelade
  • Fylte egg eller egg rullet i krydder
  • Tomatsalat eller tomat og granateplesalsa
  • Marinerte grønnsaker
  • Skalldyrsalat
  • Ulike dressinger
  • Foccacia eller andre spesielle typer brød

Spicy lammespyd

Mørt lammekjøtt på grillspyd er nydelig og kan varmes i stekeovnen om du har gjort dem ferdig på forhånd. med en frisk yoghurtdressing til smaker det nydelig.

Mengdeberegning

Det kan være vanskelig å beregne mat til mange. Hvor mye mat du trenger vil variere mye om du har småspiste eller storspiste gjester. En god regel er å beregne ca. 500 gram mat per person, der om lag halvparten er kjøtt eller fisk. Jo flere retter du har, jo mindre beregner du av hver rett. Gutter og menn spiser nesten alltid mer enn kvinner, eldre og barn, så ta det med i beregningen. Brød regnes utenom de øvrige rettene. 

Focaccia

Ferskt brød hører med på en buffet, og hjemmebakt, luftig focaccia vekker alltid begeistring.

Andre små tips

  • Start planleggingen i god tid. Skriv lister og kryss av etter hvert.
  • Tell opp servise, glass og bestikk, og sørg også for å ha nok boller og fat til de ulike rettene.
  • Kjøp gode råvarer, da blir resultatet alltid bedre.
  • Sørg for at du har nok oppbevaringsplass for rettene.
  • De fleste fat og skåler kan legges opp i god tid. Pynt fatene ferdig, dekk med plast eller aluminiumsfolie, og sett det kaldt. Legg litt fuktig kjøkkenpapir over salaten, så holder den seg frisk og sprø.
  • Tenk nytt og legg opp maten på en spennende måte. Men unngå overpynting. Enkelt og elegant er bra stikkord.
  • Sørg for nok plass for gjestene rundt buffeten. Sett tallerkener og bestikk der det er naturlig å starte. Grupper rettene slik at hovedråvare står sammen med riktig saus og tilbehør. Brød og smør kan godt stå for seg selv.
  • Sett fram drikke til alle. Sørg for alkoholfritt alternativ og kaldt vann. 
  • En dessert eller noen gode kaker hører selvfølgelig med etter en stor buffet. Dette kan også godt stå på buffet. Kaffe og te hører med.

Tomat- og granateplesalsa

Tomat og granateplesalsa er en av mange friske tilbehør som er med på å løfte buffeten.

Podcast-episode: Lag din egen majones

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB15 16.04.2024 06:05:36