Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
THANKSGIVING KALKUN

Kalkun til Thanksgiving

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
  • 50 g smør
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 3 dl vann

Bakt gresskar:

  • 1 stk. flaskegresskar i skiver, eller hokkaidogresskar
  • 2 ss olivenolje
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 3 ss grovhakket bladpersille
  • frø av 1 stk. granateple

Aspargesbønner:

  • 2 pk aspargesbønner (à 200 g)
  • 2 ss olivenolje
  • 6 båter finhakket hvitløk
  • 1 stk. sjalottløk
  • 0,5 ss chilipulver hot explotion
  • 0,5 ts flaksalt
  • saft og skall av 0,5 stk. sitron
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helstekt kalkun hører med til Thanksgiving. Servert med bakt gresskar og aspargesbønner er dette en skikkelig festmiddag!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
  • 50 g smør
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 3 dl vann

Bakt gresskar:

  • 1 stk. flaskegresskar i skiver, eller hokkaidogresskar
  • 2 ss olivenolje
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 3 ss grovhakket bladpersille
  • frø av 1 stk. granateple

Aspargesbønner:

  • 2 pk aspargesbønner (à 200 g)
  • 2 ss olivenolje
  • 6 båter finhakket hvitløk
  • 1 stk. sjalottløk
  • 0,5 ss chilipulver hot explotion
  • 0,5 ts flaksalt
  • saft og skall av 0,5 stk. sitron

Slik gjør du

Tin kalkun i kjøleskap eller et annet kjølig sted i 2-3 døgn.

 


1. Forvarm stekeovn til 160 °C. Ta ut innmatposen av kalkunen.

Av innmatposen kan du lage kraft som blir god basis for saus. Kraften kan også fryses.


2. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.


3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.


4. Hell på varmt vann og sett kalkunen inn i stekeovn. Beregn ca. 30 minutter pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen hvert 30 minutt. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

5. Del gresskar i to og skrap ut frø med en skje. Skjær gresskar i skiver og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over olivenolje, krydre med salt og pepper. Sett stekebrettet i ovn med kalkunen når det er ca. 20 minutter igjen av steketiden. Skru opp temperaturen til 180 °C når du tar kalkunen ut av ovnen, og bak gresskaret til skivene er møre, 20-25 minutter.


6. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den lett inn i aluminiumfolie. se til at dampen kommer ut slik at skinnet holder seg sprøtt og godt.

7. Ha aspargesbønner i en stor kjele med kokende lettsaltet vann. Kok til de er så vidt møre og har fått en fin grønn farge, ca. 2 minutter. Avkjøl aspargesbønner raskt i iskaldt vann, da beholder de den fine fargen. Fres hvitløk, sjalottløk og chilikrydder i en stekepanne med litt olje til løken er mør. Ha i aspargesbønner og vend godt. Smak til med sitronsaft og -skall, salt og pepper.

Anrett bakt gresskar på et serveringsfat med kalkunen. Dryss over granateplefrø og grovhakket bladpersille. Server med aspargesbønner. En god brødstuffing, tranebærsaus eller fløtesaus smaker også kjempegodt til.  

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 24.04.2024 16:10:50