Langtidsstekt ribbe

Langtidssteking er ikke den tilberedningsmåten som vi først og fremst anbefaler for juleribbe, men hvis du likevel har lyst til å teste ut metoden har vi noen råd du bør lese først.

Langtidssteking av kjøtt er en god tilberedningsmåte for å få mindre mørt kjøtt til å bli saftig og mørt likevel. Når vi ikke anbefaler langtidssteking av ribbe, så er det fordi ribba etter den lange steketiden kan bli litt vel soggy og henge dårlig sammen. Lagene med kjøtt og fett sklir rett og slett fra hverandre, og ribba blir derfor veldig vanskelig å skjære i pene serveringsstykker.

MatPrat anbefaler derfor aller mest tradisjonell metode for steking av ribbe, da den gjør ribba mør og saftig samtidig som det blir passe tyggemotstand og enklere å skjære ribba i pene stykker. 

Eksperimentere med julemiddagen

Juleribbe er den største juleklassikeren, og kanskje den mest utprøvde retten vi har i Norge. Stekemetoden er utviklet over flere tiår, og den framgangsmåten som vi anbefaler er den sikreste og beste måten å få perfekt klassisk juleribbe på. Eksperimentering er flott, men det er kanskje lurt, med hensyn til både tradisjoner og forventninger ellers i familien at du ikke tester ut en ny stekemetode på selve julaftensmåltidet?  Men vi sier ikke at det ikke er mulig å langtidssteke ribbe med godt resultat, men kanskje det er lurt å invitere på en liten førpremiere først? Hvorfor bruke ekstra strøm og energi på å langtidssteke ribbe når originaloppskriften gir et veldig bra resultat?

Men for dere som absolutt vil prøve å langtidssteke ribba, så er det jo noen gode grunner til å prøve likevel.  En god grunn kan være at du har lyst å etablere dine egne juletradisjoner, og etablere familiens perfekte langtidsstekte ribbe. Andre grunner kan være at du liker kjøtt som er ekstremt mørt, eller du ønsker å langtidssteke ribbe av praktiske grunner, som at du kan være borte hele dagen og komme hjem til en ferdig ribbe. Da vil vi heller anbefale å steke ribba ferdig en dag eller to i forveien, skjære den opp kald i serveringsstykker, og varme den opp like før servering. Det er fullt mulig å få til sprø svor ved langtiddsteking hvis du setter på grillen mot slutten, men  den gode stekeskorpen og smaken man får på kjøttet ved steking på høyere temperatur vil man ikke oppnå ved langtidssteking.

Råd og tips om langtidssteking av ribbe

Vil du likevel teste ut langtidssteking av ribbe har vi her noen forslag til hvordan du kan løse det på best mulig måte. Ta utgangspunkt i den tradisjonelle ribbeoppskriften, og juster fremgangsmåten med punktene under. Og behersker du dette, blir du kanskje premiert med heder og ære som familiens flinkeste ribbesteker!

  1. Sørg for at alle ben på ribba er saget skikkelig over. Da blir det enklest mulig å dele opp ribba når den er ferdig stekt
  2. Krydre og dampe ribba på vanlig måte.
  3. Når ribba er ferdig dampet senker du temperaturen til 70 °C og langtidssteker i ca. 12 timer.
  4. Hev temperaturen til ca. 180 °C de siste 45 minuttene. Bruk gjerne varmluft, så ribba blir brun rundt det hele. Hvis svoren ikke blir sprø av seg selv kan du heve temperaturen til 200 °C og bruke varmluft i kombinasjon med grill de siste minuttene.
  5. La ribba hvile i ca. 20 minutter og skjær den opp i passe biter med en sylskarp kniv, gjerne kokkekniv.
  6. Med fordel kan ribba stekes tidlig dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp på 200 °C i ca. 30 minutter.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.