Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Fint surdeigsbrød

Ingredienser

porsjoner
  • 350 g vann (70 % hydrasjon), 375 g (75 % hydrasjon) eller 400 g (80 % hydrasjon)
  • ca. 100 g aktiv surdeigsstarter (20 %)
  • ca. 400 g sterkt hvetemel med høyt proteininnhold
  • 100 g fullkornhvetemel , eventuelt en blanding av emmer, sammalt rug eller litt havregryn
  • 10 g salt (ca. 10 %)
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (16)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Et fint surdeigsbrød - med sprø skorpe og den nydeligste smaken du kan tenke deg! Brødet det er eltefritt, men fordi det står i autolyse og vi bruker "strekk og brett" -  metoden, oppnår du allikevel et luftig og deilig brød. For å bake surdeigsbrød trenger du en surdeigsstarter, og den skal i tillegg lages til en aktiv starter

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner
  • 350 g vann (70 % hydrasjon), 375 g (75 % hydrasjon) eller 400 g (80 % hydrasjon)
  • ca. 100 g aktiv surdeigsstarter (20 %)
  • ca. 400 g sterkt hvetemel med høyt proteininnhold
  • 100 g fullkornhvetemel , eventuelt en blanding av emmer, sammalt rug eller litt havregryn
  • 10 g salt (ca. 10 %)

Slik gjør du

Ingredienser til surdeigsbrød

Du trenger egentlig bare 4 ingredienser for å lage et surdeigsbrød, men om du ønsker kan du også bytte ut noe av det fine melet med litt grovt, eller tilsette havregryn, nøtter eller frø i deigen. 

Før du kan sette selve brøddeigen, må du blande starteren din til en aktiv starter. I denne oppskriften trenger du ca. 100 g aktiv starter, og dersom du lager en 1:1:1 blanding, bør du blande ca.40 g starter, 40 g vann og 40 g mel.  

Det er viktig at starteren kommer skikkelig i gang før du bruker den i brøddeigen. Du bør lage den aktive starteren minst 4-6 timer før du skal sette deigen. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av kvalitet på surdeigen din og temperatur, men når den er ca. dobbel størrelse, bobler og er tykk og fin, kan du starte bakingen.

Er du usikker og vil ta en ekstra sjekk - kan du gjøre "flytetesten".

trinn du kan merke av
Aktiv surdeigsstarter som flyter
Knipe inn salt i surdeig
Strekk og brett av surdeig
Strekk og brett av surdeig
Snitting av surdeigsbrød

Stekt surdeigsbrød delt

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Hvordan gjør du surdeigstarteren aktiv?

Podcast-episode: Hvordan bake et perfekt surdeigsbrød?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8154, server:MP-PRD-WEB14 28.03.2024 11:32:39