Tilberedning av kjøtt og sunnhet

Valg av tilberedningsmetode kan ha betydning for hvor sunt kjøttmåltidet blValg av tilberedningsmetode kan ha betydning for hvor sunt kjøttmåltidet blir

Valg av tilberedningsmetode kan ha betydning for hvor sunt kjøttmåltidet blir.

I Norge har kokte kjøttretter en lang tradisjon, og kokt kjøtt er generelt mer gunstig enn stekte retter fordi kjøttet får en mer skånsom varmebehandling og man unngår at det blir brent. Å spise brent mat en gang innimellom er ikke farlig, men kan være skadelig dersom man spiser det jevnlig over lang tid.     Ved steking av kjøtt er riktig steketemperatur, steketid og valg av stekefett avgjørende for å gjøre kjøttstykket mest mulig smakfullt og saftig, men også sunt. I rent kjøtt, det vil si kjøtt som ikke er farseprodukter, vil noe av fettet kunne smelte ut under tilberedning.

Steke i panne

Rent kjøtt, det være seg strimlet kjøtt, biffer og fileter, eller større kjøttstykker, trekker ikke til seg fett under steking. Tvert imot så kan en del av fettet smelte ut. Hvis du unngår å spise stekesjyen, eller å lage saus av det, kan du steke i så mye fett du vil. Unngå alt for høy temperatur slik at kjøttet ikke blir brent.

Best stekeresultat får du hvis kjøttet har romtemperatur og har en tørr overflate. Ikke stek for mye av gangen. La pannen bli god og varm før kjøttet legges i. Bruker du margarin er stekepannen passe varm når fettet slutter å bruse og er lyst gyllent. Snu kjøttet flere ganger så det ikke blir brent. Ikke ha i for mye kjøtt av gangen og stek gjerne kjøttet i flere omganger. 
Vi anbefaler å ikke bruke stekesjyen videre i tilberedningen. Fett som har vært utsatt for høy varme kan, enkelt sagt, ha blitt skadet slik at det ikke er sunt for oss å spise det. I tillegg vil det være små partikler fra selve fettet, kjøttet eller krydderet som ligger i fettet og som har blitt brent. 

Steke i gryte

Varm opp gryten før du tilsetter olje eller margarin. Ikke ha i for mye kjøtt av gangen. Stek i flere omganger. På den måten blir kjøttet stekt og ikke kokt. Brun kjøttet raskt på alle sider. Når kjøttet er ferdig brunet, men ikke svidd, tas det ut av gryta. Kast stekefettet og skyll gryta. Dette bør du også gjøre i mellom omgangene hvis du ser at det ligger mye grums igjen i gryta. Når du er ferdig med å brune alt kjøttet og gryta er ren, kan du ha kjøttet tilbake i gryta og fortsette tilberedningen med væske og andre ingredienser.

Steke i ovn

Ovnssteking på 125 grader er en gunstig stekemetode. Ved en såpass lav temperatur har du bedre kontroll med det endelige resultatet, og det vil være enklere å få et saftig og mørt resultat. Man får en forsiktig bruning av kjøttet. På fetere stykningsdeler vil det også skje en viss fettutsmelting fra kjøttet. Bruk gjerne vann, løk og gulrøtter i pannen for å få en god sjy. Fettet som smelter ut av kjøttet havner i sjyen, og kan enkelt fjernes om du ønsker det: Sil og avkjøl sjyen litt, slik at fettlokket på toppen enkelt kan fjernes med en skje.

Koke

Når vi snakker om koking av kjøtt, så mener vi egentlig trekking. Da er temperaturen i vannet rett under kokepunktet. Trekking av kjøtt er en gunstig måte å tilberede kjøtt på fordi varmen som kjøttet utsettes for er skånsom. Fosskoker du derimot kjøttet vil du få et hardt og tørt resultat. Under trekkingen av kjøtt vil en del av fettet kunne smelte ut og dermed kunne være lett å fjerne hvis du har brukt fete kjøttstykker, og ikke ønsker å ha så mye fett i suppa eller gryta. Renskåret og magert kjøtt kan også trekkes uten å brune det først, f. eks til en lapskaus. Fårikål som er ”relativt kraftig kost” kan enkelt gjøres magrere hvis den kokes dagen før, og fettlokket fjernes før den varmes opp og serveres.

Grill

Ved grilling er temperatur spesielt viktig. En feil mange gjør er å legge på kjøttet for tidlig når grillen fortsatt er for varm. Da vil kjøttet bli svidd før det er ferdig. Ved grilling er det en fordel å bruke magert kjøtt. Bruker man fete stykker er det større fare for oppflamming, som igjen kan brenne maten. Samtidig vil fett som drypper ned på glørne komme opp som røyk som inneholder partikler som vi puster inn og som på sikt kan være skadelige for oss. Dette kan også legge seg på overflaten av kjøttet. Grill gjerne med indirekte varme, så har du mer kontroll. Hvis det flammer opp tar du kjøttet bort fra flammene til de har brent ut.

Referanser:

Sist oppdatert: 5. januar 2018.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.