Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
ØLBRAISERT REINSDYRSTEK MED POTET- OG SOPPTERRINE

Braisert reinsdyrstek med potet- og soppterrine

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1,5 kg surret reinsdyrstek
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss smør til steking

  • 7 dl mørkt øl , gjerne porter
  • ca. 2 dl vann
  • 2 dl solbærsirup
  • 1 dl soyasaus
  • 2 ts tørket timian
  • 6 stk. knuste einebær
  • 1 stk. løk , i båter
  • 2 båter hvitløk

  • 1 ss maisenna utrørt i kaldt vann

Potet- og soppterrine:

  • 330 g østerssopp , eller annen sopp
  • 3 stk. finhakket sjalottløk
  • 1 ss smør til steking
  • 1 pk ruccula
  • 12 stk. potet (melne)
  • 3 stk. egg
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

I denne oppskriften stekes reinsdyrsteken i en gryte med øl, krydder og sin egen kraft, det man på fagspråket kaller å braisere. Og velger du et mørk, kraftig øl, får du i tillegg en saus du aldri har smakt maken til.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1,5 kg surret reinsdyrstek
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss smør til steking

  • 7 dl mørkt øl , gjerne porter
  • ca. 2 dl vann
  • 2 dl solbærsirup
  • 1 dl soyasaus
  • 2 ts tørket timian
  • 6 stk. knuste einebær
  • 1 stk. løk , i båter
  • 2 båter hvitløk

  • 1 ss maisenna utrørt i kaldt vann

Potet- og soppterrine:

  • 330 g østerssopp , eller annen sopp
  • 3 stk. finhakket sjalottløk
  • 1 ss smør til steking
  • 1 pk ruccula
  • 12 stk. potet (melne)
  • 3 stk. egg
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Gni steken godt inn med salt og pepper og brun den i smør i en stekepanne eller jerngryte.
Bruker du jerngryte kan hele retten tilberedes ferdig i den. Har du ikke jerngryte, bruker du en annen gryte som er stor nok for steken.
  1. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken.
  2. Ha resten av ingrediensene i gryten (unntatt maisenna) og kok opp. Sett gryten i forvarmet stekeovn på 125 °C, og la steken trekke under lokk i ca. 1 ½ time, til kjernetemperaturen er 60-65 °C for medium stek eller 70 °C for medium pluss.
  3. Riv opp sopp og stek i smør sammen med finhakket sjalottløk. Smak til med salt og pepper.
  4. Skyll og riv ruccula i mindre biter. Skrell potet og skjær dem i 3 mm tynne skiver.
Legg potetskivene i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir misfargede.
  1. Smør en brødform med smeltet smør. Forsikre deg om at formen er tett. Legg potetskiver, sopp og ruccola lagvis i formen, avslutt med potet, og klem godt sammen. Visp sammen egg og melk, krydre med salt og pepper. Hell blandingen over potetene og sett formen i stekeovnen sammen med kjøttet de siste 40 minuttene av steketiden. Ta gryten ut av stekeovn når steken har riktig kjernetemperatur, skru opp temperaturen på stekeovn til 220 °C, og la potet- og soppterrinen steke i ca. 20 minutter til. La terrinen sette seg litt før den blir skåret opp.
  2. Ta steken ut av gryten og la den hvile ca. 20 minutter før du skjærer i den. Sil kraften over i en ren gryte og kok den inn til ca. halvparten. Jevn eventuelt sausen med litt maisenna rørt ut i kaldt vann, og smak til med salt og pepper.

Server ølbraissert reinsdyrstek i tynne skiver med potet- og soppterrine og saus. Rørte tyttebær smaker også godt til. 

 

Kjernetemperatur reinsdyrstek. Lite stekt: 55 °C, Medium: 60-65 °C, Medium pluss: 70 °C, Gjennomstekt: 75 °C.

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB14 19.04.2024 10:29:15