Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hveteboller med vaniljekrem

Hveteboller med vaniljekrem

Ingredienser

porsjoner

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • 600 g hvetemel
  • 90 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 3,5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll og pynt:

  • 1 pk vaniljekrem
  • 2 ss melis
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Har du lyst på noe digg, men vet ikke helt hva? Da er disse hvetebollene med vaniljekrem helt perfekte! 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • 600 g hvetemel
  • 90 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 3,5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll og pynt:

  • 1 pk vaniljekrem
  • 2 ss melis

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, kardemomme, salt, og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  1. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  2. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  3. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  4. Gjør klart det fyllet du vil bruke mens deigen hever.
  5. Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del deigen i passe store emner, ca. 12 boller per porsjon bolledeig. Trill emnene til boller og trykk dem flate.
  6. Legg en stor teskje vaniljekrem midt på deigen, strekk deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollen med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir.
  7. Dekk til bollene og la dem etterheve i 20-30 minutter til dobbel størrelse.
  8. Pensle bollene med sammenvispet egg.
  9. Stek bollene midt i ovnen på 225°C i 5-10 minutter. Avkjøl på rist. 
  10. Sikt over melis før servering.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Vi har flere gode oppskrifter på boller som du bør prøve, blant annet fastelavnsboller, hveteboller med sjokoladekrem og glutenfrie boller.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 19.04.2024 10:56:35