Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kjøttpai - Québec mest pie

Kjøttpai - Quebec Meat Pie

Ingredienser

8  porsjoner

Kjøttfyll:

  • 2 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 4 ss olivenolje
  • 400 g kjøttdeig
  • 400 g kjøttdeig av svin
  • 300 g melen potet
  • 2 ts malt kanel
  • 2 ts tørket oregano
  • 1,5 ts malt allehånde
  • 1 ts malt nellik
  • 1,5 ts sennepspulver eller Dijonsennep
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 0,5 ss kald hvetemel
  • 1 stk. egg til pensling

Paideig

  • 200 g smør
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 dl vann
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

En av de mest kjente julerettene i Canada er den kraftige og krydrete kjøttpaien tourtière, opprinnelig fra Quebec-området. Dette er et spennende alternativ til vår tradisjonelle julemat, og som med norske tradisjonsretter finnes det like mange ulike oppskrifter som det finnes kokker. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

8  porsjoner

Kjøttfyll:

  • 2 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 4 ss olivenolje
  • 400 g kjøttdeig
  • 400 g kjøttdeig av svin
  • 300 g melen potet
  • 2 ts malt kanel
  • 2 ts tørket oregano
  • 1,5 ts malt allehånde
  • 1 ts malt nellik
  • 1,5 ts sennepspulver eller Dijonsennep
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 0,5 ss kald hvetemel
  • 1 stk. egg til pensling

Paideig

  • 200 g smør
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 dl vann

Slik gjør du

  1. Skjær smør i små terninger og ha det i en foodprosessor sammen med mel. Kjør det sammen til smøret er helt smuldret i melet. Tilsett vann og salt og kjør deigen raskt sammen. Ha deigen ut på benken og kna den sammen med hendene. Del den i to og form dem til flate kaker. Pakk dem i plast og legg kaldt i minst 30 minutter.
  2. Kok poteter til de er helt møre. Skrell og mos dem.
  3. Grovhakk løk og hvitløk.
  4. Varm en stekepanne med litt olje og fres løk og hvitløk til den er myk og blank. Ha det over på en tallerken.
  5. Varm stekepannen på nytt og stek kjøttdeigene i omganger til den forandrer farge. Bland inn stekt løk, most potet, kanel, oregano, allehånde, nellik, sennep, salt og pepper. 
  6. Bland sammen hvetemel og buljong og hell det i pannen. Kok opp og la det hele koke på lav varme noen minutter, slik at det tykner. juster smakene med salt, pepper og eventuelt mer krydder. Trekk pannen av varmen og la kjøttblandingen bli kald.
  7. Kjevle ut halvparten av deigen og legg den i bunnen av porsjonsformer eller en stor paiform slik at deigen henger godt ut over kanten. Fordel fyllet i formen(e). Det kan godt være topp på fyllet. 
  8. Pensle kanten på paideigen med sammenvispet egg. 
  9. Kjevle ut den andre halvparten av deigen og legg den på toppen av paiformen(e). Klem deigene godt sammen slik at det blir helt tett, og brett kanten slik at den ser pen ut. Bruk en spiss kniv og stikk små hull i pailokket slik at dampen kan slippe ut (har du deig til overs, kan du godt pynte lokket med små figurer). Pensle hele paien godt med egg.
  10. Stek paien(e) på nest nederste rille i forvarmet stekeovn på 200 ˚C til paien er gyllenbrun, ca. 35 minutter. La paien hvile på rist noen minutter før servering. 

Tilbehøret til paien kan variere - potetmos, brun saus og dampede grønnsaker, pickles i ulike former, grønn salat og tranebærsaus eller rørte tyttebær. 

Kjøttpai - Québec mest pie

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 24.04.2024 05:53:09