Utbrettet kylling med tranebær og balsamico

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Tranebær er klassisk tilbehør til kalkun, men passer ypperlig til kylling også. Jo lenger kyllingen får ligge i marinaden, jo mer smak tar den til seg. 

Ingredienser

  • 212 dl tørkede tranebær
  • 1 stk kylling (ca. 1500 g)

Marinade:

  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss lønnesirup
  • 12 dl balsamicoeddik
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 2 båt hakket hvitløk
  • 12 potte frisk timian
  • 114 dl eller ca halvparten av de bløtlagte tranebær

Slik gjør du

  1. Hell litt kokende vann over tranebærene og sett dem til side.
  2. Legg kyllingen på kjøkkenbenken med brystet ned. Bruk en saks eller en sagtakket kniv, og fjern ryggbeinet ved å klippe igjennom eller skjære ned på begge sider av beinet. Kutt et snitt i det myke brystbenet for å få brettet kyllingen godt ut. Tørk godt og fjern så mye små bein som mulig.
  3. Legg kyllingen i en dyp form med bryst og lår opp.
  4. Kjør sammen ingrediensene til marinaden i en hurtigmikser og gni den godt inn i kyllingen. Dekk med plast og sett kaldt i minst 4 timer, helst over natten.
  5. Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  6. Ta kyllingen ut av kjøleskapet og legg den over i en ildfast form. Fordel resten av de bløtlagte tranebærene og hakket timian over og rundt kyllingen. Ta vare på resten av marinaden og gi den et oppkok.
  7. Sett formen midt i ovnen og stek kyllingen i 50-60 minutter. Pensle den med marinaden hvert 10. minutt. Kyllingen er gjennomstekt når du stikker en spiss kniv inn i den tykkeste delen av låret og det pipler ut blank kjøttsaft.
  8. Øk varmen i ovnen til 230 °C, eller sett på grillelementet. Stek/grill kyllingen til skinnet er sprøtt og mørk gyllent. Pass på så det ikke blir brent!
  9. Ta kyllingen ut av ovnen og la den hvile i 5-10 minutter før du skjærer i den. Server den i formen, eller flytt den over på et serveringsfat.
  10.  Hell kraften som har dannet seg i bunnen av pannen over i en kjele og smak til med balsamico, lønnesirup og soyasaus. Bruk en skje og hell litt av sausen over kyllingen ved servering. Dryss over litt hakket timian.

Denne oppskriften kan du også lage med kyllinglår. Beregn da 1-2 kyllinglår pr person. 

Å «brette ut» kyllingen reduserer tilberedningstiden, og gjør den enkel å dele ved servering.

Lag kraft på skroget! Ta vare på alle bein- også ryggbeinet du har fjernet - og legg dem i en kjele med litt løk, purre, selleri og gulrot. Tilsett vann så det dekker, noen hel pepper, litt tørket timian og et par laurbærblad. Kok opp, senk varmen og la kraften koke i 2-3 timer. Sil, avkjøl og fjern fettet dom danner seg på toppen. Frys kraften, eller bruk den til å lage en suppe av kyllingrestene neste dag.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.