Honningsmurt lammestek

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Den glaserte lammesteken serveres med freste grønnsaker, ovnsbakte halve poteter og krydret appelsin- og honningsaus. Søtt, litt sterkt og annerledes enn vanlig klassisk lammestek.

Ingredienser

  • 1 stk lammelår
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 3 dl vann

Appelsin- og honningsaus:

  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • 1 ss olje
  • 5 dl ferskpresset appelsinjuice
  • 1 ss honning
  • 3 dl stekesjy fra stek eller kraft
  • 1 ss smør

Stekte båtpoteter:

  • ca. 15 stk potet
  • 4 ss olje
  • 2 ts urtekrydder
  • 2 ts salt

Krydderglasur til smørning av lammesteken:

  • Saften av 2 stk appelsin
  • 2 stk finhakket rød chili
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 2 ss finhakket frisk rosmarin
  • 2 ss honning
  • 1 ss søt soyasaus (ketjap manis)

Grønnsaker med sting:

  • 400 g aspargesbønner eller haricotbønner
  • 1 stk rødløk i skiver
  • 1 stk rød chili i tynne ringer uten frø
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • 250 g frisk spinat

Slik gjør du

  1. Sag eventuelt over leggbeinet med en snekkersag eller baufil. 
  2. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven, slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen.
  3. Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.
  4. Sett ovnen på 125 °C. Krydre lammelåret og legg det i en langpanne. Sett et steketermometer midt inn i kjøttet, men pass på at du ikke treffer bein. Hell vannet i langpannen.
  5. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter
  6. Fres sjalottløken i 1 minutt i en kjele. Ha i appelsinjuice og honning. Kok ned til halv mengde. Ha i sjy/kraft og koke opp. Sil sausen og pisk inn smøret.
  7. Vask potetene godt og del dem i båter. Legg dem i en langpanne og hell på olje. Bland godt. Dryss over salt og urter. Stek potetene på 225 °C i 20 minutter mens steken hviler. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre.
  8. Lag krydderglasuren ved å ha ingrediensene i en liten kjele og la alt koke ned til halv mengde. Kryddersausen skal tykne til nesten sirup. Hell krydderglasuren over steken og la kjøttet hvile 20 minutter på benken.
  9. Fres løk og asparges- haricotbønner i smør og olje 2-3 minutter. Tilsett spinat og chili og fres videre i ett minutt.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.