Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Svarthyllgelé

Svarthyllbærgelé

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 2 liter svarthyllgelé

  • 2 kg svarthyllbær
  • 7 dl vann
  • 1,5 kg sukker pr. liter saft (gjerne syltesukker med pektin)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 6980 kcal
Fett 10 g
Protein 14 g
Karbohydrater 1638 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Svarthyllbærgelé kan brukes på samme måte som rognebærgelé, og smaker også nydelig sammen med skarp ost. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 2 liter svarthyllgelé

  • 2 kg svarthyllbær
  • 7 dl vann
  • 1,5 kg sukker pr. liter saft (gjerne syltesukker med pektin)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 6980 kcal
Fett 10 g
Protein 14 g
Karbohydrater 1638 g

Slik gjør du

  1. Rens bær og fjern de groveste stilkene. Legg bær i en kjele og hell over vann. Kok opp og la det hele koke i 10-15 minutter, til saften har dampet ut av bærene. Sil saften gjennom et rent fuktet kjøkkenhåndkle over en sil eller dørslag, opp i en ren gryte. La gjerne stå og dryppe av noen timer. Ikke press bærene, da blir geléen uklar.
  2. Mål opp saftmengden og hell den tilbake i gryta. Tilsett litt vann om nødvendig for å gjøre beregningen av sukkeret enklere.
  3. Kok opp råsaften og la den koke kraftig i 3-5 minutter. Tilsett deretter sukker litt etter litt slik at sukkeret blir oppløst. Fjern eventuelt skum og urenheter som danner seg på toppen.
  4. Senk varmen og la geléen koke videre uten omrøring i 10-15 minutter, eller til den begynner å tykne. Gjør en geléprøve. Om geléen virker for tynn, så kok videre noen minutter til før du gjentar prosessen.
Geléprøve: Hell litt av den varme gelèen på en kald asjett og la den stå et par minutter. Trekk en skje gjennom geléen. Om den stivner er den ferdig, hvis ikke må den få koke videre. Du kan også prøve med en skje om den er ferdig, dråpene skal falle tungt fra skjeen. Blir ikke geléen stiv kan du tilsette pektin. Følg da oppskriften på pakken.
  1. Hell geléen på rene, varme, tørre glass og skru på lokk med en gang. La stå i romtemperatur over natten. Oppbevar glassene mørkt og kaldt.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11948, server:MP-PRD-WEB15 06.11.2024 06:00:35