skip navigation
matprat logo

Tyttebær

Utover høsten rødmer det av tyttebær rundt tuer og stubber over hele landet, og det er fort gjort å sanke noen liter bær for å ha til vinterens kjøttmiddager. Rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy er for mange obligatorisk tilbehør til kjøttkaker, lam, viltkjøtt og stek. Tyttebær er også helt nødvendig i trollkrem, og er du frekk kan du godt bruke tyttebærsyltetøy i bløtkaken.


Mange elsker den syrlige og bitre tyttebærsmaken mens andre ikke kan fordra den. Smaker man nøyere etter, dukker det opp både sødme og pikant aroma som kan kombineres med mange andre smaker.


Tyttebær er struttende fulle av antioksidanter, og inneholder benzosyre som gjør at de har svært lang holdbarhet.

Reinsdyrstek med tyttebærsaus

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 112 kg reinsdyrstek
  • 112 ts salt
  • 112 ts pepper
  • 2 ss margarin eller olje
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 12 stk purre

Saus:

  • 5 dl kraft fra koking
  • 2 ss hvetemel
  • 12 dl vann
  • 1 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 3 ss tyttebærsyltetøy
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Slik gjør du

  1. Krydre steken med salt og pepper. Brun den i en gryte fint på alle sider på god varme.
  2. Del grønnsakene i biter og legg dem i gryta. Stikk steketermometet i den tykkeste delen av steken. Slå på kokende vann til midten av steken og la den trekke på svak varme. Snu steken etter ca. 1/2 time. Ved 60-65 er steken medium, og ved 70 °C er den medium pluss.
  3. Ta steken opp og pakk den inn i folie. Sil kraften og lag saus ved å jevne den med hvetemel utrørt i kaldt vann. Rør inn crème fraîche og tyttebær. Smak til med salt og pepper.

Serveres med stekt sopp, kokte sukkererter og stekte poteter.

 

Kjernetemperatur reinsdyrstek

Lite stekt: 55 °C, Medium: 60-65 °C, Medium pluss: 70 °C, Gjennomstekt: 75 °C.