skip navigation
matprat logo

Sellerirot

Sellerirot, rotselleri eller knollselleri – kjært barn har mange navn, som alle beskriver den store, knudrete roten med mild, men markant smak.


Selleri er en gammel kulturplante, kjent helt tilbake til oldtidens Egypt. I Europa har den vært dyrket i flere hundre år, og ved siden av å være en ingrediens i matlagingen, har den også vært regnet som medisinplante, blant annet mot galle- og nyrestein og kolikk- og ryggsmerter.


Her i Norge er den mest kjent som uunnværlig rotgrønnsak i en mengde tradisjonelle supper og gryter, og de siste årene er den blitt mer og mer populær i det moderne norske kjøkkenet, der anvendelsesmåtene stadig utvides.  

Lammegryte med rotgrønnsaker

Turmat
Enkel
Over 60 min

Ingredienser

  • 1 kg grytekjøtt av lam med bein
  • 2 stk løk
  • 1 stk rødløk
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk sellerirot
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • 12 ts nykvernet pepper
  • 3 ts tørket timian
  • 3 dl hvitvin
  • 2 dl vann

Slik gjør du

1. Varm stekeovn til 200°C. Skjær grønnsaker i biter og fres dem gylne i smør i en jerngryte. Ta grønnsakene ut av gryten og brun kjøttstykkene. 

2. Ha grønnsakene tilbake i gryten, hell på vann og hvitvin, tilsett salt, pepper og timian. Kok opp.

3. Legg på lokk og sett hele gryten i stekeovn. La den stå i ca. 1 1/2 time til kjøttet er mørt og slipper beina.

Serveres med salat og poteter.