skip navigation
matprat logo

Rødbeter

De fleste har vel et forhold til glassene med skivede, syltede rødbeter i matpakka eller som tilbehør til posteier, sild og salt kjøtt. Sursøte og syltede gjør de seg godt, men frøken Rødbete har så mange andre spennende sider å by på!

Rå rødbete er det ikke så mange som spiser, men har du sansen for dyp sødme, mild bitterhet og jordaktig smak, er dette grønnsaken for deg. Revet i råkost sammen med gulrøtter og hakkede nøtter ser den lekker ut, og smaker nydelig.Bitterheten blir borte og sødmen forsterkes når rødbeten varmebehandles. Det vanligste er å koke eller bake rødbetene før de brukes videre. Det er viktig ikke å kutte av verken stilk- eller rotenden, da vil den miste mye av fargen. La det være igjen 2-3 cm i hver ende. Det er lurt å bruke plasthansker, rødbete har er kraftig farge som det ikke er så enkelt å få av!

Borsjtj, russisk rødbetsuppe

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 112 kg lammebog i skiver
  • 2 ss margarin
  • 2 stk løk
  • 12 stk hodekål
  • 3 stk gulrot
  • 2 ss olje
  • 3 stk kjøttbuljongterning
  • 112 l vann
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 7 stk rødbete
  • 1 ss eddik, 7 %
  • 6 ss kesam original, 8 %
  • 1 bunt bladpersille

Slik gjør du

  1. Skrell og skjær alle grønnsakene, unntatt rødbetene i grove strimler.
  2. Stek alle grønnsakene i en romslig gryte sammen med olje i 2 minutter.
  3. Skjær lammekjøttet i terninger på 2 x 2cm. Brun kjøttet i margarin i en separat gryte eller stekepanne. Ha det over i gryten med grønnsakene.
  4. Tilsett vann, buljongterninger og krydder. La det koke opp og skum av. La det hele småkoke i 1 time.
  5. Skrell og riv rødbetene. Tilsett dem mot slutten av koketiden. Da får du en mer intens farge på suppen. Smak til med eddik, salt og pepper.

Server med en skje rømme og klippet persille.

Tips: I stedet for rømme kan du gjerne bruke kesam som er et magrere alternativ.